Wat kost een huurwoning per maand?

Altijd spannend, een eerste huurwoning. Om te zorgen dat een woning betaalbaar is voor u, is het slim om te kijken naar andere vaste lasten dan alleen de huur. Wij zetten de belangrijkste voor u op een rij, met handige links naar rekentools, zodat u een goede schatting kunt maken.

De kale huur
Dit is het bedrag dat u maandelijks betaalt voor het huren van uw woning, zonder servicekosten of andere bijkomende kosten. Meer weten over huur betalen? Bekijk deze veelgestelde vragen

Servicekosten
Verhuist u naar een woongebouw? Dan is de kans groot dat u ook elke maand een bedrag aan servicekosten betaalt. Dit zijn kosten voor het onderhoud van het gebouw. Denk aan schoonmaak van de algemene ruimten, het wassen van de ramen en onderhoud aan de liften. In gebouwen voor senioren komen daar ook nog de kosten voor de beheerder bij.

Gemeentelijke belastingen
De gemeente brengt elk jaar kosten in rekening voor algemene voorzieningen. Huurders betalen afvalstoffenheffing, rioolheffing en waterschapsbelasting. Dit is voor zaken als het ophalen van huisvuil, het afvoeren van vuil water in het riool en het zuiveren van drinkwater. Met de Lokale lasten calculator kunt u per gemeente uw gemeentelijke belastingen en waterschapsbelasting uitrekenen. U mag deze belastingen vaak in termijnen betalen. Als uw inkomen laag genoeg is, kunt kwijtschelding aanvragen bij de gemeente.

Inboedelverzekering
Een brand of inbraak is niet altijd te voorkomen. Het is daarom verstandig om uw spullen te verzekeren met een inboedelverzekering. Hoe meer dure spullen u heeft, hoe meer de verzekering kost. Ga uit van een bedrag tussen de € 10 en € 25 per maand. Op Nibud.nl leest u meer over de kosten van een inboedelverzekering. Is er schade aan een raam of een deur na een inbraak? Dan betalen wij de kosten. Daarom hoeft u als huurder geen opstalverzekering af te sluiten.

Energie en water
Soms regelen wij de levering van energie en water in een woongebouw. U betaalt hier dan voor via de servicekosten. Dit leest u in uw huurcontract. In de meeste gevallen regelt u dit zelf. Water komt in regio Eindhoven altijd van Brabant Water. Voor elektriciteit en gas mag u zelf een leverancier kiezen. Op Nibud.nl leest u meer over de gemiddelde kosten voor energie en water.

Internet, tv en telefonie
Naast de belangrijkste vaste lasten, is het ook slim om rekening te houden met kosten voor internet, tv en telefonie. Deze vaste lasten liggen meestal tussen de € 20 en € 65 per maand. Regelmatig de prijzen vergelijken, kan u een hoop geld besparen!