Wooninc., de jeugdige eeuwling

U heeft de afgelopen tijd van alles kunnen lezen over ons jubileum. Vandaag zijn we écht jarig. Precies 100 jaar geleden, op 28 oktober 1919, werd de voorloper van Wooninc. opgericht: Helpt U Zelf door Samenwerking. Bestuurder Angela Pijnenburg vertelt over dit bijzondere jubileum, maar vooral ook over onze kijk op de toekomst.

Een eeuwling zijn is heel bijzonder, maar oud voelt Wooninc. zich zeker niet. Angela: “We zijn een vitale woningcorporatie vol energie. Dat merk ik aan alles. Aan de mooie projecten waar we aan werken en aan de goede dingen die we samen met onze partners bereiken. Van prestigieuze nieuwbouwprojecten als PicusKade, tot succesvolle samen-werkingen met zorgpartners, gemeenten en andere corporaties. We hebben een rijk verleden, maar blijven vandaag nadenken over het wonen van morgen. Natuurlijk, ook wij krijgen fikse uitdagingen voor de kiezen, zoals hogere bouwkosten en duurzaamheidseisen. Maar die uitdagingen gaan we graag aan.”

Hart voor senioren
Dat je op 100-jarige leeftijd nog volop te bieden hebt, werd tijdens de jubileum¬activiteiten extra bevestigd, blikt Angela terug: “We hebben al onze huurders van 100 jaar of ouder in het zonnetje gezet. Dat waren er maar liefst 12! Allemaal dames vol levenslust die nog zelfstandig wonen. Ik vind dat heel bijzonder, maar tegenwoordig is op hoge leeftijd zelfstandig wonen zeker niet meer uitzonderlijk. Onze 100-plussers worden op de voet gevolgd door een groeiende groep senioren die op zichzelf aangewezen zijn.”

Het zijn dan ook niet voor niets de senioren voor wie Wooninc. zich al een groot deel van haar bestaan hard maakt, legt Angela uit: “In de regio – maar ook steeds meer daarbuiten – staan we bekend als dé seniorenhuisvester.” Die titel kregen wij niet zomaar. Al in 1972 bouwden wij de Cees van Liendenflat aan de Venuslaan, ons eerste gebouw voor Beschermd Wonen, de voorloper van het Wooninc.Plus-concept. Het gebouw kreeg een ontmoetingsruimte, uniek voor die tijd. En een beheerder die de ouderen met van alles en nog wat hielp. Angela: “Net als onze huismeesters nu, zorgde deze beheerder dat alles piekfijn in orde was. Hij zag toe op de veiligheid van het gebouw, hielp bewoners met kleine klusjes en ondersteunde in de organisatie van sociale activiteiten. Toen al geloofden wij in de kracht van het sociale netwerk voor eenzame of kwetsbare ouderen.”

Voetjes van de vloer
Tijdens de jubileumactiviteiten werd het belang van een sociaal vangnet weer eens bevestigd. “Neem Het Danspaleis: ouderwets gezellige discofeesten voor senioren. Mensen hadden zo’n plezier! Bewoners, maar zeker ook onze medewerkers. Zij dansten als vrijwilligers met onze senioren. Ik was vooral geraakt door de verhalen die mensen deelden. Van oude romances tot moeilijke momenten uit hun leven. Door die openheid hebben we onze huurders nog beter leren kennen. Dat vind ik ontzettend waardevol.”

Slim samenwerken
Dansen en andere sociale activiteiten op onze woongebouwen doen veel, maar daarmee zijn we er nog lang niet, vindt Angela. “Een van de grootste uitdagingen in ons land de komende jaren? Dat is om senioren te helpen om langer zelfstandig te wonen, maar vooral ook om te zorgen dat ze dat in zo’n goed mogelijke gezondheid te doen, met oog voor hun levensgeluk en gevoel van zelfbeschikking. Deze uitdaging is, hoe je het ook wendt of keert, een veelkoppig monster. Veel partijen spelen er een rol in. We hebben allemaal een stukje van de puzzel, maar het hele plaatje is lastig te overzien. Dat geeft niet, zolang we elkaar maar weten te vinden en samen blijven werken. Denk bijvoorbeeld aan de samenwerkingsverbanden met onze zorgpartners. Daarmee bieden we ouderen één aanspreekpunt voor wonen en zorg, iets dat hen veel gemak biedt en rust geeft.”

Seminar ‘Honderduit in beweging’
Vandaag organiseert Wooninc. een seminar voor relaties, speciaal over vitaal oud worden en samen in beweging blijven. “We wilden een inspirerende en vooral ook verbindende bijeenkomst organiseren. ‘Honderduit in beweging’ is het thema vandaag. Door onze krachten te bundelen met onze partners, blijven we toekomstbestendig en in topconditie. Bewegen en meebewegen vormen de rode draad van ons seminar. Neuroloog Erik Scherder vertelt hoe we ons brein vitaal kunnen houden met de juiste prikkels. Extra belangrijk naarmate we ouder worden. En kickbokser Remy Bonjasky inspireert op energieke wijze over focus en doelen. Ik heb er heel veel zin in. Om de sprekers te horen, maar ook om onze samen met onze relaties te kijken hoe we elkaar nog meer kunnen versterken. Wat de toekomst ook brengt, samen komen we er wel.”