“We hoefden maar te bellen en we werden geholpen”

Kwaliteit van leven begint met goed wonen. Om ervoor te zorgen dat bewoners prettig kunnen blijven wonen, zijn er het afgelopen jaar ruim 80 appartementen in de oudbouw van Berckelhof flink gerenoveerd, verduurzaamd en weer beter toegankelijk gemaakt voor bewoners en zorgverleners. Belangrijk, omdat mensen steeds langer zelfstandig thuis moeten wonen. Een grootschalige renovatie is voor bewoners niet niks. Wooninc. probeert ze zo goed mogelijk te ondersteunen en me te denken. Mevrouw Janssens en mevrouw Bogaerts, beiden bewoners van Berckelhof en vriendinnen, vertellen hoe zij de renovatie ervaarden en wat ze van het eindresultaat vinden.

De tijd is snel gegaan

Terwijl mevrouw Janssens en mevrouw Bogaerts gezellig aan het hobbyen zijn in het Atelier Skôn in Berckelhof, vertellen ze hoe ze terugkijken op de renovatie. "Het is alweer anderhalf jaar geleden dat we te horen kregen dat onze appartementen gerenoveerd werden. We mochten in een modelwoning kijken en kregen met regelmaat nieuwsbrieven, ook al was onze gang pas als laatste aan de beurt. Daardoor heb ik me nooit druk gemaakt over de verbouwing", vertelt mevrouw Janssens.

Overal wordt rekening me gehouden

Mevrouw Bogaerts: "We zijn erg te spreken over de informatie en begeleiding tijdens de verbouwing. We hoefden bewonerbegeleidster Kim of technische man Rob van Van Santvoort Bouw maar te bellen of bij de arm te pakken en we werden geholpen. Van de aannemer ontvingen we een kalender over de onderhoudswerkzaamheden. Handig! Ik werk nog vier ochtenden in de week. Zelfs daar werd met het inplannen van afspraken rekening me gehouden".

Logeerwoning

"De logeerwoning was ook erg fijn en zorgde voor rust. In Berckelhof zijn er logeerwoningen ingericht tijdens de verbouwing. Daar woon je tijdelijk wanneer de bouwmedewerkers in je appartement aan het werk zijn. Op de piek waren er vijftien logeerwoningen in gebruik. Hennie heeft in zo'n woning zes weken gewoond en ik vier weken. In de logeerwoningen was het tot in de puntjes geregeld. Alles was er aanwezig, tot het schepje van de koffie aan toe! Ik hoefde zelf me te nemen. Ik deed net of ik op vakantie ging", grapt mevrouw Janssens.

Je moet er zelf iets van maken
Mevrouw Bogaerts: "Of er ook iets tegenviel? Het is jammer dat de bovenkastjes van de keuken net iets hoger hangen dan voorheen. En de herrie. Waar in het gebouw ook verbouwd werd, overal hoorde je het boren. Daar kun je niks aan doen. Dat is niet fijn, maar je moet er zelf ook iets van maken. Zo waren wij de afgelopen maanden nog vaker dan anders in het atelier te vinden."

We zijn er écht op vooruitgegaan!

Hoe zijn jullie woningen geworden? "Ideaal", zegt mevrouw Bogaerts. "Prachtig", vult mevrouw Janssens aan. "We zijn er écht op vooruitgegaan. We hebben een mooie keuken, de badkamer is vernieuwd, er is een nette kastenwand tussen de slaapkamer en woonkamer geplaatst en we hebben vernieuwde balkons. Het ziet er allemaal hartstikke mooi uit. Ook zijn de woningen nu beter begaanbaar voor bewoners met een rolstoel. Zo is de badkamer een stuk groter geworden en is er een schuifdeur tussen de slaapkamer en badkamer geplaatst. Berckelhof bestaat uit twee delen: de nieuwbouw en de gerenoveerde oudbouw. De bewoners uit de nieuwbouw willen nu wel met ons ruilen", zeggen de dames met een knipoog.

"Of we nog een afsluitende tip hebben voor huurders die binnenkort een renovatie ondergaan? Heb geduld en laat het over je heenkomen. Dan komt het helemaal goed!

Wooninc. heeft het afgelopen jaar 86 appartementen in de oudbouw van Berckelhof gerenoveerd. Deze woningen gaan al heel wat jaren me. Ze waren verouderd en niet meer goed toegankelijk voor bewoners en zorgverleners. Ook konden in de meeste woningen de keuken, toilet en badkamer een opknapbeurt gebruiken. Om ervoor te zorgen dat huurders ook de komende jaren prettig in hun woning blijven wonen, heeft Wooninc. groot onderhoud uitgevoerd. Zo zijn de woningen toekomstbestendig, energiezuinig en beter geschikt voor zorgverlening.