Volop aandacht voor bewoners tijdens groot onderhoud Wilgenhof

Met een gemiddelde leeftijd van 85 jaar, waarvan meer dan de helft van de bewoners dagelijks zorg nodig heeft, is het groot onderhoud in woongebouw Wilgenhof een bijzonder project. Groot onderhoud en verduurzaming van dit woongebouw vraagt dan ook om een andere aanpak. Sociaal projectconsulent Simone van Geest kijkt terug op deze grote uitdaging.

Duurzamer, moderner en comfortabeler

Woongebouw Wilgenhof is gebouwd in de jaren '70 en is in 2004 uitgebreid met extra woningen. De meer dan 150 appartementen in de oudbouw waren verouderd en minder goed toegankelijk voor zorgverleners. Door het groot onderhoud zijn de woningen nu duurzamer, moderner en comfortabeler. Het was een hele logistieke uitdaging! Vooral omdat de werkzaamheden zestien werkdagen per woning duren.

Echt in gesprek met bewoners 

Zo'n groot onderhoudsproject vraagt om een gedegen voorbereiding. Sociaal projectconsulent Simone van Geest was al vroeg in het proces betrokken. Simone: "Karin Hilverda, bewonersbegeleider vanuit aannemer Heijmans, is een jaar voor de aanvang van de werkzaamheden gestart met huisbezoeken. Ze heeft bij bewoners veel informatie opgehaald en hun wensen en zorgen besproken. We hadden daardoor een goed beeld van hoe we de bewoners konden ontzorgen. Het inrichten van logeerwoningen in het gebouw is daar een voorbeeld van."

Logeerwoning

Omdat de werkzaamheden zo intensief waren, gingen bewoners zestien werkdagen hun huis uit naar een logeerwoning. Aan deze logeerwoningen ontbrak niets, zodat bewoners zich meteen thuis voelden. We namen persoonlijke spullen van bewoners me, zoals schilderijen, foto's, tijdschriften en boeken én bij binnenkomst stond er een welkomstpakketje op tafel. Hadden bewoners zorg en hulp aan huis? Dan verhuisden ze ook tijdelijk me.

Hulp bij tijdelijk verhuizen

Simone: "Er was een sociaal team van Heijmans om bewoners en mantelzorgers te ontzorgen en ondersteunen bij het in- en uithuizen. Een heel mooi initiatief! Het sociaal team wist wel van aanpakken. Wat ook moest. Want al het meubilair bleef in de woning achter. De inboedel werd bij elkaar gezet en met plastic afgedekt. Evenals de vloer. Alles om schade te voorkomen. Bij de oplevering kreeg de bewoner de woning gepoetst en ingericht terug. Zodat bewoners zonder grote verhuizing van hun opgeknapte woning konden genieten."

Blij met het eindresultaat 

Simone: "Veel bewoners zagen op tegen de werkzaamheden. Vooral omdat ze tijdelijk uit hun woning moesten. Gelukkig gaf het sociaal team ze veel rust. Ook werden de gezamenlijke koffiemomentjes en alle persoonlijke aandacht goed gewaardeerd. Het was voor bewoners een intensieve periode. Wanneer ik van bewoners terugkrijg dat ze de begeleiding fantastisch vonden en genieten van het eindresultaat, dan ben ik meer dan blij. Daar doen we het voor!"

Over Wilgenhof
Wilgenhof telt 286 appartementen voor senioren. Het woongebouw ligt aan de rand van het centrum van Eindhoven. Het Parktheater en het Stadswandelpark liggen letterlijk om de hoek. De bewoners van Wilgenhof wonen zelfstandig en kunnen rekenen op extra voorzieningen op het gebied van veiligheid, zorg en activiteiten. Wooninc. en Vitalis werken op onder andere deze locatie samen om zelfstandig wonen zo comfortabel mogelijk te maken. En mocht het in de toekomst nodig zijn dan is zorg via Vitalis binnen handbereik.