Van onbekende buur naar goede vriend

Dat is het effect van het project ‘Meer contact in eigen buurt’. In drie maanden tijd leerden vier bewoners van het Pieter Eiffhuis hoe zij meer contact kunnen leggen in hun eigen buurt. De pilot-editie van dit project was een succes! De deelnemers voelen zich zekerder in het contact met anderen. Ze durven er zelf meer op uit. En ze voelen dat ze weer ergens bij horen.

Minder eenzaam, langer zelfredzaam

Eenzaamheid bij senioren is een groot thema dat ook ons als woningcorporatie bezighoudt. Uit onderzoek blijkt namelijk dat eenzaamheid een negatief effect op de gezondheid heeft, zowel mentaal als fysiek. Wat vervolgens weer leidt tot meer behoefte aan zorg. Terwijl wij juist ervaren dat senioren graag zo lang mogelijk zelfstandig willen blijven wonen. Een sociaal netwerk helpt om eenzaamheid te voorkomen en zelfredzaam te blijven. Wij zoeken continu naar manieren die de zelfredzaamheid van senioren vergroten. Dit pilotproject is er daar een van.

Bureau Over-ons ontwikkelde een effectieve training

Initiatiefneemster van Bureau Over-ons, Eva Geelen, heeft een duidelijke visie: “eenzaamheid doorbreken begint bij jezelf”. Met die gedachte ontwikkelde zij de awardwinnende training ‘Meer contact in eigen buurt’. Een training die drie maanden duurt. Ongeveer drie keer in de week krijgen deelnemers een mailtje. De ene keer een mail met informatie, de andere keer een met tips en oefeningen. Om de week gaan deelnemers naar een bijeenkomst. In die bijeenkomst bespreken ze hoe de oefeningen van de afgelopen twee weken gingen. En deelnemers leren elkaar steeds beter kennen en vertrouwen tijdens de bijeenkomsten.

Stap voor stap meer sociale contacten

De beste vriendschappen startten ooit met een eerste begroeting. Dat is precies waarom de oefeningen voor de deelnemers zo eenvoudig zijn. Bijvoorbeeld: ‘begroet uw buur’. Door te oefenen met korte ontmoetingen, voelen deelnemers weer hoe het is om contact te leggen met anderen. Later in de training worden de opdrachten moeilijker: ‘bel een andere deelnemer van de training om af te spreken’. Deelnemers leren zo twee belangrijke dingen. Enerzijds leren ze zelf de eerste stap te zetten om contact te leggen met een ander. Anderzijds leren ze om te gaan met de spanning van wachten op een telefoontje als iemand beloofd heeft om te bellen.

De deelnemers leven op

Voorheen was het voor de deelnemers in het Pieter Eiffhuis een hele opgave de ontmoetingsruimte van het woongebouw in te lopen. Omdat zij dachten dat iedereen elkaar kende en zij er niet bij hoorden. En dus gingen ze liever niet. Tijdens en door ‘Meer contact in eigen buurt’ hebben de vier deelnemers elkaar gevonden. Ze drinken nu wekelijks samen koffie. Bij elkaar in huis of zelfs in de ontmoetingsruimte. Maar ook voor hulp bij praktische zaken weten ze elkaar te vinden, het invullen van een WMO-aanvraag bijvoorbeeld.

Een waardevolle bijdrage aan het verminderen van eenzaamheid

Eenzaamheid lossen we niet op met alleen het aanbieden van extra activiteiten of het koppelen van maatjes. Met dit project zien we dat we bewoners echt helpen om zelf meer contact te maken met hun omgeving. Een bijdrage die we als seniorenhuisvester graag leveren. We bekijken of we ‘Meer contact in eigen buurt’ aan meer bewoners aan kunnen bieden. Want, fijn wonen is meer dan een woning alleen. Daar hoort ook een fijne woonomgeving bij. En die maken we samen.

Meer weten over Bureau Over-ons en hoe zij zich inzetten voor minder eenzaamheid? Kijk dan eens op www.over-ons.nl.