Van ‘een onderdak bieden’ naar ‘zich thuis laten voelen’

Fijn wonen is meer dan een woning alleen. Daarom doen wij veel op het gebied van leefbaarheid. Ook voor de vluchtelingen uit Oekraïne die we sinds maart opvangen in woongebouw Ekelhof. Vandaag plaatste T&G Groep speeltoestellen voor de kinderen in de binnentuin. Een van de mooie samenwerkingen om de Oekraïense vluchtelingen zich hier thuis te laten voelen.

In maart maakten we 62 woningen in rap tempo klaar voor bewoning

Daarbij kregen we hulp van aannemer Van Santvoort. Zij zetten alle zeilen bij om de woningen op tijd klaar te krijgen voor de eerste bewoners. We zorgden ook voor een goede internetverbinding in het hele gebouw, zodat de bewoners contact kunnen houden met hun mannen, zonen, broers, vaders en andere achtergebleven familieleden.

Het Leger des Heils biedt steun en toeverlaat aan de bewoners

Vanaf het eerste moment stonden vrijwilligers van het Leger des Heils klaar om de vluchtelingen op te vangen. Ze kookten eten en regelden spullen als kleding en fietsen. Nog iedere dag is het Leger des Heils aanwezig om de vluchtelingen te helpen. Zo regelen ze vervoer voor de schoolgaande kinderen, helpen ze mensen aan werk en ondersteunen ze bij traumaverwerking. Voor medische en psychische hulp is ook twee dagen in de week een huisarts en een hulpverlener vanuit GGZ Eindhoven aanwezig.

Schoonmaakspullen voor in iedere woning

Nadat bewoners aangaven dat zij graag hun woning schoon wilden houden, regelde schoonmaakbedrijf ICS voor iedereen schoonmaakspullen. Voor elke woning een eigen set met onder andere een bezem, emmer, dweil en handveger en blik. Naast spullen bood ICS ook banen  aan. Enkele bewoners werken nu bij het schoonmaakbedrijf.

Rugzakken, broodtrommels en schoolspullen voor de kinderen

De Oekraïense kinderen gaan sinds april naar school. Om de kinderen van schoolspullen te voorzien, ging de spreekwoordelijke pet rond bij onze medewerkers. Met het bedrag dat werd opgehaald konden we niet alleen schoolspullen voor de kinderen kopen. Alle bewoners kregen ook een basispakket met keukengerei: pannen, servies, bestek, keukendoeken, enzovoort. Ook zijn enkele wasruimtes ingericht in het gebouw. Witgoedbedrijf Van de Weijer plaatste kosteloos wasmachines en -drogers voor de bewoners.

Samen zorgen we voor een veilig, fijn en warm thuis

Door hulp van en samenwerking met verschillende partijen kunnen we een veilige en fijne leefomgeving bieden aan de Oekraïense vluchtelingen. Zo kunnen we ze meer bieden dan alleen onderdak. En aan de blije gezichten van de kinderen te zien, voelt Ekelhof steeds meer als een thuis.