Tips om babbeltrucs te voorkomen: informatieavond Merefelt

Ouderen zijn vaak slachtoffer van babbeltrucs. Op straat, maar ook in huis. Daarom organiseren wij regelmatig veiligheidsbijeenkomsten over (onder andere) dit onderwerp in onze seniorengebouwen. Deze week was Merefelt in Veldhoven aan de beurt. Zo’n 30 bewoners kwamen naar de bijeenkomst, waar een wijkagent en veiligheidsdeskundige tips gaven over babbeltrucs.

Wat is een babbeltruc?
Babbeltrucs zijn smoesjes waarmee oplichters proberen een woning binnen te komen. Ze zien er betrouwbaar uit en hebben een goed verhaal, waardoor mensen hen vaak binnenlaten. Van mensen die net doen alsof ze de meterstand komen opnemen tot nep-collectanten: we zien van alles voorbij komen. 

Wat kunt u doen tegen een babbeltruc?

  • Laat alleen mensen binnen die u verwacht. U bent nooit verplicht om iemand binnen te laten, wat de persoon aan de deur ook zegt. 
  • Heeft u geen brief of telefoontje ontvangen? Bel dan het bedrijf om te vragen of zij iemand hebben gestuurd. Zoek daarvoor zelf het telefoonnummer op. 
  • Vraag altijd om een identiteitsbewijs. Let wel op: ook dit kan nagemaakt zijn. 
  • Voelt u zich onveilig of onzeker? Vraag dan of de bezoeker op een later moment terugkomt als er wel iemand bij u is. 
  • Gebruik een deurketting: zo kunnen oplichters niet binnendringen als u ze niet binnen wilt laten.  
  • Doe de deur achter uzelf en de bezoeker dicht, zodat er niemand anders naar binnen kan glippen. 
  • Laat onbekenden niet alleen in uw woning, ook niet om even snel iets uit een andere kamer te pakken. 
  • Berg waardevolle spullen veilig op. Zorg ook dat u niet te veel contant geld in huis heeft. Bewaar uw pinpassen en pincodes nooit bij elkaar. 

Houd er vooral rekening mee dat oplichters heel sluw zijn. Ze kleden zich heel netjes, of trekken werkkleding aan om u te misleiden. Ze geven u bijvoorbeeld een telefoonnummer dat u kunt bellen om de afspraak te bevestigen. Of ze hebben een nagemaakt identiteitsbewijs bij zich, waardoor het lijkt dat ze bij een echt bedrijf werken. Daarom is het zo belangrijk dat u alert blijft. 

Waarschuw de politie 
Denkt u dat iemand u probeert te misleiden met een babbeltruc? Waarschuw dan de politie. Als de dader nog in de buurt is, belt u 112. Is de dader al verdwenen? Bel dan 0900-8844. Waarschuw ook uw buren en de huismeester als u verdachte personen aan de deur heeft gehad. 

Over onze veiligheidsbijeenkomsten
We organiseren het hele jaar door informatiebijeenkomsten op onze woongebouwen. Niet alleen over babbeltrucs, maar ook over onderwerpen als brandveiligheid en legionellapreventie. Woont u in een van onze seniorengebouwen? Vraag de huismeester dan naar het programma! 

Bekijk ook de informatiefolder van de politie over senioren en veiligheid 

 

Terug naar overzicht