Stayinc. koopt de Ventoseflat in Eindhoven

Verhuurder Stayinc. koopt de Ventoseflat in Eindhoven van de gemeente Eindhoven. Vanaf 28 februari is de dochter van de Eindhovense woningcorporatie Wooninc. officieel eigenaar van het iconische gebouw aan de Mathildelaan. Voor Stayinc. is dit een belangrijke stap richting het vergroten van haar woningbezit. Stayinc. wil van 680 woningen naar 1.200 in 2024.

Begin december trok Stayinc. een financiering van € 138,5 miljoen aan van BNG Bank – de grootste financiering in de sector dit jaar. Stayinc. investeert een deel hiervan in nieuwbouw, maar neemt ook woningen van andere partijen over. Daarmee zorgt Stayinc. dat deze woningen in het middensegment blijven. Stayinc. draagt hiermee bij aan het oplossen van het grote woningtekort in dit segment.

Gezinswoningen in de binnenstad
De iconische Ventoseflat heeft 43 ruime appartementen met twee verdiepingen en meerdere slaapkamers. Op de begane grond twee bedrijfsruimtes. René Clijsen, directeur van Stayinc.: “Wij vinden het belangrijk dat wonen in de stad voor iedereen bereikbaar is, dus ook voor gezinnen. De appartementen in de Ventoseflat bieden gezinnen met kinderen voldoende ruimte. Dat is uniek voor woningen in de middenhuur op deze locatie.”

Voorstellen aan de huurders
Stayinc. stelt zich volgende week voor aan de huidige huurders. Voor hen verandert er weinig. Stayinc. continueert de huidige huurovereenkomsten. Appartementen die vrijBegin december trok Stayinc. een financiering van € 138,5 miljoen aan van BNG Bank – de grootste financiering in de sector dit jaar. Stayinc. investeert een deel hiervan in nieuwbouw, maar neemt ook woningen van andere partijen over. Daarmee zorgt Stayinc. dat deze woningen in het middensegment blijven. Stayinc. draagt hiermee bij aan het oplossen van het grote woningtekort in dit segment.komen biedt Stayinc. aan in het middensegment.

Gebiedsontwikkeling
Stayinc. is van plan om actief mee te werken aan de ontwikkeling van het gebied. Clijsen: “De Ventoseflat heeft een bijzondere ligging. Het is een belangrijk onderdeel van de verbinding tussen de binnenstad en Strijp. Met de bijzondere winkels en ateliers op de begane grond heeft het een heel eigen karakter. Wij dragen graag bij aan het verder ontwikkelen van dit mooie stukje Eindhoven.”

Historisch monument
De Ventoseflat werd in 1876 gebouwd als sigarenfabriek van Van Gardinge & Co. In 1927 bouwde de Amsterdamse N.V. Exploitatiemaatschappij Ventose de fabriek om tot flatgebouw. Jo van der Mey, grondlegger van de Amsterdamse School, was de architect. Na de grondige verbouwing was de Ventoseflat het eerste Eindhovense woongebouw met collectieve voorzieningen. In 2009 werd de Ventoseflat grondig gerenoveerd en in ere hersteld. Zo kreeg het gebouw zijn opvallende oorspronkelijke kleuren terug: geel en lavendel. Sindsdien is de Ventoseflat officieel een gemeentelijk monument. Dat blijft het ook nu het in handen is van Stayinc.

Over Stayinc.
Stayinc. is een dochteronderneming van de Eindhovense woningcorporatie Wooninc. Met de oprichting van Stayinc. brengt Wooninc. haar niet-DAEB-bezit onder in een aparte bv. Stayinc. richt zich op het huursegment van € 737,- tot € 1.000,-. Stayinc. focust daarmee op de brede groep van middeninkomens.

Fotografie: Norbert van Onna

Fotografie: Norbert van Onna