Samen zorgen we voor veilige woningen voor Oekraïners in Ekelhof

Het leed door de oorlog in Oekraïne is ongekend. Duizenden families zijn op de vlucht en zoeken een veilig onderkomen. Ook in Eindhoven neemt de stroom vluchtelingen dagelijks toe. Wooninc. neemt haar verantwoordelijkheid. Samen met onder andere het Leger des Heils richten we op dit moment woongebouw Ekelhof in als tijdelijke noodopvang.

Vanaf vrijdag 18 maart vangen we Oekraïense vluchtelingen op in Ekelhof

Woongebouw Ekelhof staat al een tijdje leeg en is de afgelopen tijd woonklaar gemaakt voor tijdelijke bewoners. Vanaf vrijdag 18 maart starten we er met de opvang van Oekraïense vluchtelingen. In de 62 studio’s vangen we de komende weken ongeveer 120 mensen op. De toewijzing en coördinatie vindt plaats via het Legers des Heils, de gemeente en de veiligheidsregio.

Samen is Ekelhof snel gereed gemaakt tot een fijne, veilige plek

Het woongebouw bestaat uit 62 studio’s met eigen sanitair en een klein keukentje. Er is een binnentuin en een grote gemeenschappelijke ruimte waar mensen elkaar kunnen ontmoeten. Onder andere bouwbedrijven, het Leger des Heils en andere maatschappelijke organisaties, en collega’s van Wooninc. hebben met man en macht gewerkt om Ekelhof in te richten tot een fijne en veilige plek voor Oekraïense vluchtelingen.

Het gaat om tijdelijke huisvesting

Het is nog niet duidelijk hoe lang de vluchtelingen blijven. We realiseren zoveel mogelijk plekken in Ekelhof. Zo zorgen we ervoor dat dit niet ten koste gaat van de beschikbaarheid van woningen.

Ekelhof werd, voordat er oorlog was in Oekraïne, gereed gemaakt voor flexwonen: een tijdelijke woonvorm voor mensen die op zoek zijn naar een snelle (en betaalbare) oplossing voor een urgente woonsituatie. Spoedzoekers die zich ingeschreven hebben voor flexwonen, huisvesten we in andere flexwoningen zodra er woningen vrij komen.

De vluchtelingen worden zo goed mogelijk ondersteund

Op locatie zijn onze huismeester en woonconsulent het aanspreekpunt voor bewoners. Ook het Leger des Heils is veel aanwezig. Daarnaast zijn de gemeente en veel maatschappelijke organisaties, zoals het Rode Kruis en VluchtelingenWerk, betrokken voor begeleiding en praktische zaken.

We kunnen ons voorstellen dat u ook een steentje wilt bijdragen

Als vrijwilliger of in de vorm van een donatie. We verwijzen u hiervoor naar www.eindhoven.nl/oekraine. Eindhovenaren die hulp willen bieden, kunnen dat bij de gemeente melden via oekraine@eindhoven.nl (zonder dubbele puntjes op de i van oekraine). Of door te bellen naar het speciale nummer 040 238 20 37 (dagelijks van 8.30 tot 17.00 uur).