Pilot met slimme sensoren voor senioren

Wooninc. start samen met de gemeente Eindhoven een pilot van de dienst Leefsamen. Leefsamen is een systeem van slimme sensoren dat ouderen helpt om verantwoord langer zelfstandig thuis te wonen. 50 Eindhovenaren van 55 jaar en ouder krijgen de kans om Leefsamen een half jaar gratis uit te proberen.

Aandacht op afstand
Leefsamen zorgt dat familie of buren op afstand een oogje in het zeil kunnen houden bij senioren. Ze krijgen via het slimme systeem een seintje als er misschien iets aan de hand is. Zo kunnen ze de senior te hulp schieten in een alarmsituatie. Zeker in deze tijd, waarin we elkaar niet zo vaak kunnen opzoeken als we willen, is die aandacht op afstand extra belangrijk. Leefsamen is ontwikkeld door het Eindhovense bedrijf Akkedeer.

Pilot voor een half jaar
Akkedeer wil hun systeem graag testen en optimaliseren. En als seniorenhuisvester staan wij altijd open voor innovaties die onze senioren helpen om veilig en zelfstandig te blijven wonen. Daarom ondersteunen wij de Leefsamen-proef samen met de gemeente Eindhoven. Wij betalen een deel van de kosten en ondersteunen in de communicatie naar onze huurders. Deelnemers kunnen Leefsamen een half jaar gratis en zonder verplichtingen uitproberen. Zijn ze enthousiast? Dan kunnen ze Leefsamen blijven gebruiken voor € 7,50 per maand.

Slimme sensoren
Leefsamen werkt met sensoren die beweging registreren. Het zijn geen camera’s: ze nemen geen beeld of geluid op. Ze constateren alleen of er beweging is of niet. De sensoren slaan alarm als de bewoner afwijkt van zijn of haar leefpatroon. Zo kan Leefsamen automatisch een familielid of iemand uit de omgeving waarschuwen als er misschien iets aan de hand is. Bijvoorbeeld als er een deur of raam opengaat op een gek tijdstip, of als de bewoner ’s ochtends niet uit bed is gekomen.

Paniekknop en rookmelders
Deelnemers krijgen ook een paniekknop en rookmelders. De rookmelders waarschuwen niet alleen de bewoner, maar ook zijn of haar contactpersonen als er misschien brand is. De paniekknop werkt als een standaard personenalarmering: bewoners kunnen hierop drukken ze hulp nodig hebben, maar niet meer bij de telefoon kunnen komen.

Gebruikers bepalen
Contactpersonen ontvangen waarschuwingen via de telefoon of een app op de smartphone. Mensen die geen naasten in de buurt hebben wonen, kunnen ook kiezen voor alarmopvolging via een professionele alarmcentrale. Zij proberen eerst contact te leggen, en komen in actie als de bewoner niet reageert.

Kijk voor meer informatie op leefsamen.nl