“Nu ik aan de overkant van de gang woon, kan ik makkelijker voor Leo zorgen”

Wat begon als een grapje van Leo, “kom anders in het appartement hier tegenover wonen”, werd zes weken later werkelijkheid. Zijn vriendin Gerrie verhuisde naar het appartement tegenover Leo, welgeteld één verdieping hoger dan waar ze woonde. Leo (91) en Gerrie (85) wonen allebei in Wilgenhof, een woongebouw voor senioren, en hebben sinds een klein jaar een relatie. Leo’s zicht gaat achteruit. Gerrie neemt daarom wat zorgtaken op zich. Dat zij nu tegenover elkaar wonen geeft hen beiden veel rust.

Een leegstaand appartement aan de overkant van de gang

Door het aanstaande groot onderhoud bij een deel van de appartementen in Wilgenhof staan er tijdelijk wat woningen leeg in het woongebouw. En dat bracht Leo op een idee. Misschien kan Gerrie daar wel wonen. Leo is nog vitaal en kan prima zelfstandig wonen. Maar zijn zicht gaat achteruit en bij huishoudelijke taken kan hij Gerrie’s hulp goed gebruiken. Net als bij het lezen van de krant. Als Leo in de avond hulp nodig heeft, belt hij Gerrie. “En die klapdeuren maken zo’n lawaai ’s nachts”, vertelt ze met de nodige bezorgdheid over de nachtrust van haar medebewoners.

“Voor samenwonen ben ik te eigenwijs”

Leo en Gerrie kennen elkaar nu ongeveer een jaar. En ze zien elkaar dagelijks. Om koffie te drinken, te eten, samen te wandelen of een van de activiteiten in de ontmoetingsruimte bij te wonen. Een drukke dagbesteding zo samen. Dat, in combinatie met  de mantelzorgtaken die Gerrie op zich neemt, leidt tot de vraag of Gerrie en Leo een oplossing zien in samenwonen. Gerrie legt lachend uit dat dat geen optie is: “Daar ben ik echt te eigenwijs voor.” Met een grote glimlach op zijn gezicht beaamt Leo dat het prettiger is om allebei een eigen plek te hebben. En dat op latere leeftijd samen gaan wonen een hele uitdaging is.

Samen naar het spreekuur van Wooninc. en de aannemer

“Als we niet hadden gezien dat het appartement leegstond, had ik het nooit gevraagd hoor”, geeft Gerrie toe. Toch waagde ze de gok. Samen met Leo bezocht ze het spreekuur. Bewoners kunnen daar wekelijks terecht met vragen over het toekomstig onderhoud van hun appartement. Een woonconsulent van Wooninc. en een bewonersbegeleider van de aannemer zijn daar dan aanwezig om bewoners te helpen. Van de bewonersbegeleider kregen Gerrie en Leo te horen dat de leegstaande woning was gereserveerd als logeerwoning. Dat betekent dat we de woning vrij houden zodat bewoners in zo’n woning kunnen logeren in de tijd dat hun eigen woning gerenoveerd wordt.

Maatwerkoplossingen om zo lang mogelijk zelfstandig te blijven wonen

Via de bewonersbegeleider kwam de vraag van Gerrie en Leo bij woonconsulent Mariëtte terecht. Zij ging voor het stel aan de slag. “Eerst moest ik weten of de woning die Gerrie dan achterlaat ook geschikt is als logeerwoning, want daarvoor gebruiken we het leegstaande appartement straks. Gelukkig was dat het geval.” Daarmee was de eerste stap naar verhuizen gezet voor Gerrie. En ze moest ook de nodige papieren overhandigen aan Mariëtte. Net als iedere andere nieuwe huurder. “Want wij wijzen woningen passend toe”, legt Mariëtte uit, “wat betekent dat we kijken of het inkomen van een nieuwe bewoner ‘past’ bij de huurprijs van de woning.” Na die controle stond het licht op groen: Gerrie kon verhuizen. Een prachtige oplossing, waar Gerrie en Leo dolgelukkig mee zijn. En dat is waar Mariëtte het voor doet. Met dit soort maatwerkoplossingen zorgt zij ervoor dat senioren zo lang mogelijk zelfstandig kunnen blijven wonen.

SeniorenPunt denkt met u mee

Mariëtte is woonconsulent bij SeniorenPunt. Wekelijks ontvangt zij vragen van senioren die graag verhuizen, omdat hun huidige woonsituatie niet meer bij ze past. Bij iedere vraag denkt ze, net als haar collega’s, mee over een oplossing. En onderzoekt ze of de woonwensen te realiseren zijn. Heeft u als senior een vraag over uw huidige woonsituatie? Of bent u toe aan een volgende stap in uw wooncarrière? Loop dan gerust eens binnen of kijk op seniorenpunt.nl.

SeniorenPunt is een initiatief van Wooninc. en Vitalis WoonZorg Groep. Hier bieden we senioren één plek waar zij terecht kunnen met al hun vragen over wonen, zorg en welzijn.