Nieuwe bewoner Clematisstraat: "Eindelijk een eigen plek"

Fase 1 van de renovatie van de woningen en appartementen aan het Floraplein is afgerond. De laatste huurders ontvingen 1 februari de sleutel. Tam (33) en zijn dochter Eva (13) zijn de nieuwe bewoners van een van de gerenoveerde woningen aan de Clematisstraat. Wij zijn benieuwd hoe dat bevalt tot nu toe. Daarom bezoeken we Tam thuis voor een interview. Of hij blij is met zijn nieuwe woning? "Het is echt onze eigen plek!", vertelt hij direct.

Duurzaamheid is voor Tam het belangrijkste
Het fijnste aan zijn woning vindt Tam dat deze duurzaam is gerenoveerd. "Alles is nieuw en daar ben ik erg blij mee", zegt Tam: "Een duurzame woning is met de gasprijzen van tegenwoordig wel een luxe. Weten dat we energiezuinig kunnen wonen, heeft mij over de streep getrokken." Dat en zijn dochter, blijkt.

Want Tam had in eerste instantie nog wel wat reserves: "Ik was met de auto gaan kijken, maar ik zag helemaal geen gerenoveerde woningen". Zijn dochter was echter wél enthousiast en wist hem over te halen om samen nog eens te gaan kijken. Hij lacht: "Bleek dat ik de eerste keer naar de verkeerde straat was gereden!” Toen hij de gerenoveerde woningen zag, was ook hij snel over de streep.

Een nieuw jaar, een nieuwe start
De sleutel kregen ze eind oktober al, maar het was nog wachten op meubels. En hij wilde eerst nog klussen. "Alles liep steeds ietsje uit en toen dacht ik: dan maken we de nieuwe start ook maar echt in het nieuwe jaar", zegt Tam. Daarom trokken ze in januari pas in hun woning. "Het was wel even wennen van dorp naar stad", zegt hij.

Lang woonde hij samen met zijn dochter in Beek en Donk bij zijn eigen moeder. "In de Vietnamese cultuur is dit ook niet per se vreemd en het was zeker praktisch toen mijn dochter jonger was", zegt hij. Na een korte pauze: "Maar eerlijk gezegd schaamde ik me wel een beetje. Je wil toch zelf een huis voor je dochter hebben. Hij besluit trots: "Nu hebben we samen een plek en die is ook nog eens gebouwd voor de toekomst."

Eind januari worden de laatste gerenoveerde appartementen aan het Floraplein opgeleverd. Begin februari krijgen alle nieuwe bewoners hun sleutels en daarmee is fase 1 van het project Floraplein afgerond. In fase 1 werden 54 portiekwoningen en 23 grondgebonden woningen gerenoveerd. Ilse van de Kerkhof, consulent wonen bij Wooninc., leverde al veel woningen op aan gelukkige nieuwe bewoners. "Dat is natuurlijk hartstikke leuk om te doen, want je ziet veel blije gezichten", vertelt ze. Maar niet alleen de sleuteluitreiking was een mooi moment. "Tijdens de renovatie merkte je ook echt dat de mensen in de buurt blij waren met alle ontwikkelingen. Het struikroven een jaar geleden was daar een mooi voorbeeld van.” Ook de samenwerking met Laride en aannemer Klokgroep liep prima: “er was een goede harmonie". En wat ze zelf vindt van het eindresultaat? Ze denkt kort na en besluit: "Ik vind dat Wooninc. écht trots mag zijn op wat er is neergezet. In het najaar van 2022 starten we met fase 2 van het project. Hierbij vindt er groot onderhoud plaats bij 125 grondgebonden, bewoonde woningen aan het Kerstroosplein. We verwachten de werkzaamheden medio 2024 af te ronden.