Moestuin voor de Gildebuurt

Gisteren was de feestelijke opening van de moestuin aan de Pastoriestraat in de Gildebuurt. De tuin kreeg de toepasselijke naam ‘Bij de Pastoor’. Wethouder Yasin Torunoglu opende de tuin.

De drijvende kracht achter de tuin is Maria Manders, een van onze huurders. Zij is een zeer actieve vrijwilliger in de wijk. Maria werkte ruim 3 jaar aan haar plan voor de tuin. Ze ontving subsidie van de gemeente voor de realisatie van haar plannen. Wij hielpen haar ook met een financiële bijdrage, en bemiddelden met onze aannemers. Zo heeft Coppelmans Rioleringwerken gratis 35 meter riolering aangelegd naar het tuinhuis, en doneerde BanBouw de keuken voor in de tuinkamer.


Sociale tuin

De gemeenschappelijke tuin verbindt mensen met verschillende achtergronden en leeftijden. Enthousiaste tuiniers kunnen een stukje tuin krijgen om hun groenten telen of bloemen planten. Bezoekers kunnen op het terras of in de tuin een kopje koffie drinken. De Wyandotte krielkippen in de tuin zorgen voor vermaak. Daarnaast heeft de tuin dankzij een imker ook al volop bijen. 


Herdenkplek voor slachtoffers van de Tweede Wereldoorlog

In de tuin vind je ook een herdenkplek voor de familie Khan, in de vorm van een lichtornament dat gemaakt is door de organisatoren van Lichtjesroute. De familie Khan is een Joodse familie die in de Tweede Wereldoorlog in de Gildebuurt woonde, precies op de plek van de tuin. Slechts een dochter van de familie, Sonja Khan, heeft de oorlog overleefd. Haar jeugdvriendin. Annette Bruining, vertelde tijdens de opening hoe Sonja wist te ontkomen. Ze werd als peuter over de schutting in een bijenkorf geworpen en achterop de fiets naar een onderduikadres gebracht. Het lichtornament toont daarom een bloem met een Davidster en een bijenkorf. Sonja woont tegenwoordig in Israël en was gisteren via een videoverbinding aanwezig bij de opening.