Meer woongenot door verduurzaming

Medio vorig jaar is woningcorporatie Wooninc. in De Donk e.o. gestart met groot onderhoud en verduurzaming van de huurwoningen. Huurder Miranda van Rosmalen heeft zelf al veel energie in haar woning gestoken en ziet het dan ook echt als de puntjes op i. Het groot onderhoud en het plaatsen van zonnepanelen levert bewoners als Miranda de nodige besparingen op.

Miranda woont sinds acht jaar in Oirschot, waarvan de laatste twee jaar in haar huidige woning. “Ik ben enorm blij met het groot onderhoud. De woningen waren in principe in prima staat, maar wel enigszins gedateerd.” Tijdens dit groot onderhoud vonden er veel (verduurzamings) werkzaamheden plaats, in opdracht van Wooninc. “Ik heb een hele mooie nieuwe keuken en badkamer met aansluiting voor de wasmachine gekregen.

Er is een nieuw toilet geplaatst, er is een nieuw ventilatiesysteem gekomen en ik heb zonnepanelen latenplaatsen, wat optioneel was.” Ook de ramen zijn vervangen voor HR++ glas en de kozijnen en deuren zijn geschilderd. Ook de dakgoten en regenpijpen worden gedaan. “Ze zijn buiten begonnen met het voegwerk. De oude voegen zijn uitgekapt en opnieuw gevoegd. Alles ziet er weer fris uit. Ik hoef de komende 40 jaar alleen nog bij te houden en te genieten!”

Flinke verduurzamingsopgave

Marcel Commandeur, manager vastgoed bij Wooninc. legt uit waarom groot onderhoud en verduurzaming noodzakelijk is. “We versnellen de verduurzaming van ons bestaande bezit, dat is één van onze strategische speerpunten. Wooninc. pakt de komende tien jaar circa 7600 woningen aan. Voor 2028 moeten alle woningen met een E, F of G label verduurzaamd zijn naar label A of B.”

In gemeente Oirschot worden ruim 150 woningen verduurzaamd: Begijnhof e.o., Sleebos, Glorie van Holland, Oost-, West- en Middelbeers en De Donk e.o. “In gemeente Oirschot zetten we al flinke stappen. Bewoners krijgen de keuze om, tegen een geringe vergoeding, zonnepanelen te plaatsen. Tijdens de verduurzamingswerkzaamheden worden 6 panelen geplaatst. Tot nu toe kiest 86% van de bewoners hiervoor. Daar zijn wij erg blij mee, bovendien levert het de bewoners de nodige besparingen op.”

Samen kom je verder

Ook Joep van de Ven, wethouder bij gemeente Oirschot, juicht het initiatief toe. “Oirschot wil in 2040 energieneutraal zijn. Daarvoor nemen we veel maatregelen. We willen hierbij niet alleen gemeentelijk vastgoed benutten, maar ook vastgoed dat in handen is van de corporatie. We hebben het beleid voor monumenten verruimd, zodat het ook bij monumenten makkelijker wordt om, uit het zicht, zonnepanelen te leggen.” Van de Ven geeft aan dat ze dit niet alleen kunnen. “Met corporaties, zoals Wooninc., zijn prestatieafspraken gemaakt waarin verduurzaming wordt vastgelegd.” Ook burgers helpen mee. De zonnepanelen die nu in De Donk worden geplaatst, zijn het gevolg van een burgerinitiatief, Zon op Oirschot. “In goed overleg met Zon op Oirschot hebben we als gemeente, samen met de corporatie, besloten om dit project over te nemen.”

Binnenkort start Wooninc. met groot onderhoud en verduurzamingswerkzaamheden aan de Molenvoorslag in Spoordonk en de Heistraat in Oirschot.