Kijken en meten in Barcelona

De 17 sociale huurwoningen en 30 sociale huurappartementen van nieuwbouwproject Barcelona in Oirschot zijn bijna klaar. De feestelijke ‘kijk- en meetdag’ die we normaal organiseren, kon door corona niet doorgaan. Dat mocht de pret niet drukken voor de bewoners die vandaag coronaproof hun nieuwe woning mochten bezichtigen. We vroegen een paar van hen naar hun eerste indrukken.

Renie (62) en Mari (65) zijn naar eigen zeggen dolgelukkig dat ze eindelijk hun toekomstige huis van binnen kunnen bekijken. Mari: “We wonen nu in Eindhoven, maar rijden hier vaak langs om te kijken hoe de bouw vordert.” Renie vult aan: “Dan wandelen we langs en gaat het van ‘Oh, kijk, we hebben een bel en een buitenlamp!’. Heel leuk om steeds weer nieuwe dingen te zien. En nu is het al zo goed als af. Ik vind het echt keimooi. Zo licht en ruim.” Het stel heeft al allerlei nieuwe meubels besteld. Om te zien hoe die passen, maakte Renie knipsels van kranten. “Kijk, we hebben een ronde eettafel besteld. Die past hier precies! En onze nieuwe bank staat volgens mij ook geweldig.” Mari onderzoekt ondertussen hoe hij de televisiekabel aan de goede kant van de kamer krijgt. “Sommige dingen zijn nog even passen en meten, maar daar komen we wel uit. We hebben enorm veel zin om hier te komen wonen!”

Arnold (38) en Petra (34) zijn ook blij verrast met hun toekomstige eengezinswoning. Arnold: “Het dakterras is nog groter dan ik had gedacht. Lekker op het zuiden, met een prachtig uitzicht over het water. Echt een buitenruimte waar je ‘u’ tegen zegt! Nu hebben we alleen een balkonnetje. Straks dit, en dan ook nog een tuin!”. Over de tuin is Arnold ook te spreken: “Leuk dat jullie klimop hebben geplant tegen de afscheiding, beter dan zo’n hek. Het schuurtje is ook superhandig.” Petra ziet zichzelf al vogels voeren op het dakterras. “Dat kan waar we nu wonen niet. Ik zou het superleuk vinden als vogeltjes ons straks weten te vinden. Dan hebben we iets om naar te kijken.” De ingemetselde nestkasten aan de achterkant van het huis, vindt Petra daardoor ook echt een uitvinding. “Fantastisch toch? Kunnen ze niets aan het huis kapotmaken, maar hebben ze toch een fijn plekje.”