"Heel wat liters koffie gezet"

Wooninc. vindt het belangrijk dat huurders prettig in hun woning wonen. Kwaliteit van leven begint namelijk met goed wonen. De woningen in het Kerstroosplein (Floraplein, Stratum) zijn verouderd, en daarom toe aan renovatie en verduurzaming. Door de werkzaamheden in en rondom de 124 woningen maken we de woningen weer toekomstbestendig. Mevrouw Groenen vertelt hoe de afgelopen maanden waren én over hoe ze de buurt al heel haar leven kent.

Wat is er de afgelopen tijd aan uw woning gedaan?
"Ze hebben van alles gedaan!", vertelt mevrouw Groenen. "Zo kregen we nieuwe dakpannen, is het dak opnieuw geïsoleerd, hebben we nu zonnepanelen, een nieuwe voor- en achterdeur en zijn de kozijnen vervangen. De meeste buren kregen ook een nieuwe keuken, badkamer en toilet, maar wij hadden dat een tijdje geleden zelf al opgeknapt. Of ik verschil merk in wonen? Zeker! Wanneer het voorheen hard waaide, gingen de gordijnen overdreven gezegd op en neer. De isolatie is nu een stuk beter. Ook is de buitenkant van de woningen mooi opgeknapt. Dat is een mooi aanzicht."

Hoe kijkt u terug op de renovatie?
"Eerlijk gezegd heb ik me van tevoren heel erg druk gemaakt, tot tranen toe. Maar het is erg meegevallen, in alles. Ik ben erg tevreden over de bouwmedewerkers. Het werk was naar wens en alles werd telkens netjes opgeruimd. En waar gewerkt wordt, wordt ook weleens een foutje gemaakt. Zo was er per ongeluk een barst in ons toilet gekomen. Dit werd snel opgelost. Toen ben ik meteen even naar bewonersbegeleidster Simone gelopen om m'n duim op te steken. Want een compliment mag dan ook wel gegeven worden. Simone was als bewonersbegeleidster tijdens de hele renovatie ons eerste aanspreekpunt. We hadden goed contact met haar. Ze kwam zelfs de nieuwsbrieven over het onderhoud bij ons brengen om ze samen even door te nemen."

Hoe was het om thuis te blijven wonen tijdens de werkzaamheden?
"Omdat we in ons huis bleven wonen tijdens de verbouwing, konden we overdag gebruik maken van de rustwoning. Maar wij wilden graag in ons eigen huis blijven. Natuurlijk was er soms ook overlast. Bijvoorbeeld toen ze de voegen aan de buitengevel schoonmaakten. Toen grapte m'n man, we lopen weg. Met de auto zijn we die dag naar Den Bosch gegaan voor een Bossche Bol en om lekker een hapje te eten".

U had zelfs een bijnaam bij de bouwmedewerkers?
Mevrouw Groenen begint te lachen. "De bouwmedewerkers ruimden alles steeds netjes op, maar toch kon ik het niet laten om zelf ook nog even te poetsen. Toen ik buiten de stoep veegde, zeiden ze "Die van Groenen is weer aan poetsen: juf Netjes". Maar dat kan ik wel hebben. Ik heb heel wat liters koffie voor die mannen gezet en de koektrommel kwam bijna altijd leeg terug. De bouwmedewerkers vonden het leuk en zo ben ik grootgebracht."

Over grootgebracht gesproken, u woont heel uw leven al in Stratum?
" Mijn man en ik zijn allebei in Stratum geboren en getogen. Omdat m'n man bij DAF werkte, konden we ons eerste huis in Woensel krijgen. We hebben daar een paar jaar gewoond en kregen toen de kans om in dit fijne huis te gaan wonen. Hier wonen we nu 51 jaar. Vroeger woonden hier vooral mensen met ambtelijke functies. Ik weet nog dat toen we hier net kwamen wonen, we tijdens het klussen even een vuilniszak bij de voordeur hadden staan. Een beheerder belde aan om te vertellen dat dat niet de bedoeling was. In al die jaren is er veel veranderd en ken ik niet meer alle mensen in de buurt. Ook omdat sommige mensen een andere taal spreken. Maar wat niet verandert, is dat mensen hier elkaar altijd willen helpen. Wij gaan uit deze buurt nooit meer weg."

Foto's van Van de Klok, gemaakt door Gers Fotografie