Groene daken, groene stad

Een van de speerpunten van het Duurzaamheidspact in Eindhoven is ‘Natuurlijke stad’. Een stad met voldoende groen, waar water goed weg kan stromen en we zo min mogelijk last hebben van de hitte tijdens onze hete zomers. Een mooie ambitie, maar ook een uitdagende, want we hebben weinig plek voor groen. Dus gaan we slim om met de ruimte die we wél hebben.

Een groendak voor Hof van Eden
Zeker in de binnenstad zijn groene daken extra belangrijk. Door dichte bebouwing en versteende tuinen, is hier relatief weinig natuur. DAKaccent en Idverde plaatsten daarom voor ons een sedumdak van maar liefst 850 vierkante meter op Hof van Eden, een van onze woongebouwen voor senioren in het centrum van Eindhoven. De daken kregen niet alleen een laagje planten, maar ook een laag extra isolatie.

Goed tegen extreme hitte en regenval
Hete zomers met flinke stortbuien zijn tegenwoordig meer regel dan uitzondering. Een groendak werkt goed tegen de overlast van allebei. De temperatuur op een zwart dak stijgt op een hete zomerdag soms wel tot 85 graden! Een groendak in dezelfde brandende zon blijft vaak rond de 35 graden. Dat kan flink schelen in de temperatuur op de bovenste verdieping.

Groendaken werken als spons. Ze kunnen tot 80 procent meer regenwater vasthouden dan een zwart dak. Dat water verdampt deels vanzelf terug in de atmosfeer. Daarmee draagt het groendak zijn steentje bij aan het voorkomen van overstromingen en het ontlasten van ons rioleringssysteem. Een begroeid dak gaat bovendien langer mee dan een zwart dak. De begroeiing houdt licht en uv-straling tegen, waardoor het dak minder snel veroudert.

Veilige haven voor vogels en insecten
Groene daken ondersteunen de biodiversiteit in de stad. Deze daken zijn een fijne plek voor allerlei vogels en insecten. Ze doen dienst als tussenstation tussen de parken en grote tuinen. Om te zorgen dat de insecten zich extra thuis voelen, plaatsten we ook twee grote insectenhotels op het dak van Hof van Eden. We zijn benieuwd naar het effect, dus laat het mooie weer maar komen!