Energieke en positieve huurdersbijeenkomst duurzaamheid

‘Waar kan ik het beste mee beginnen, wat zet de meeste zoden aan de dijk?’ Die vraag beantwoordde duurzaamheisexpert Babette Porcelijn tijdens onze huurdersbijeenkomst in het Ketelhuis, afgelopen woensdag. Babette inspireerde de aanwezigen om met buren, familie en vrienden hun verborgen impact op ons klimaat in kaart te brengen en duurzamere keuzes te maken.

Verborgen impact
Voor haar boek ‘De verborgen impact’ onderzocht Babette wat de ‘Impact top 10’ van de gemiddelde Nederlander is. Babette: “Vaak richten mensen zich op hun impact in hun directe omgeving, bijvoorbeeld door afval te scheiden. Door mensen bewust te maken van hun verborgen impact, zien ze dat er nog veel meer keuzes zijn die écht een verschil maken. Bijna 80% van onze impact is namelijk ‘verborgen’: we zijn ons er niet bewust van. Denk aan ontbossing voor veevoer of vervuilende mijnbouw voor elektronica. Bij de gemiddelde Nederlander zit de grootste impact dan ook niet in bijvoorbeeld autorijden, verlichting of verpakkingsmateriaal, maar in spullen.”

Slim verduurzamen
Aan de hand van de inzichten over verborgen impact hielp Babette de aanwezigen van de duurzaamheids­bijeenkomst om slimme, praktische en haalbare keuzes te maken op het gebied van duurzaamheid. Babette: “Je kunt langs drie wegen denken als je duurzamere keuzes wilt maken. De eerste is ‘minder’, bijvoorbeeld minder vaak de auto pakken voor korte ritjes. De tweede is ‘beter’, bijvoorbeeld door groente uit het seizoen te kopen die dichtbij is geproduceerd. De derde is ‘anders’, omdat er vaak ook een alternatief is. Bijvoorbeeld spullen lenen in plaats van kopen, of kiezen voor vleesvervangers.”

Een positieve kijk op duurzaamheid
Babette bekijkt verborgen impact vooral positief: je kunt namelijk vijf keer zo effectief verduurzamen wanneer je je bewust bent van de verborgen impact. En dat brengt voordelen met zich mee, want je kunt er bijvoorbeeld geld mee besparen en je gezondheid verbeteren. Volgens Hans Schouten, voorzitter van de SHW, slaat die positieve kijk aan bij huurders. Hans: “Mensen willen niet horen wat ze allemaal niet meer mogen, maar juist duurzame stappen zetten die bij hen passen.”

Ook Rik Thijs, Eindhovense wethouder Klimaat & Energie, Openbare ruimte & Groen, was enthousiast over de positieve insteek. “Ik vind het mooi om te zien dat we hier in Eindhoven met zoveel positiviteit en enthousiasme naar duurzaamheid kijken en er samen mee aan de slag gaan.”


Duurzaamheid draait om mensen
Wij geloven dat duurzaamheid draait om mensen. Zonder hun draagvlak en medewerking, komen duurzaam­heidsinitiatieven niet écht van de grond. Veel van onze huurders tonen interesse in duurzaamheid. Maar door een overvloed aan informatie is het vaak lastig om duurzame voornemens om te zetten in effectieve daden. Anke Struijs, concernadviseur duurzaamheid bij Wooninc.: “Dit soort bijeenkomsten zijn een goede manier om huurders hierbij te helpen. Daarnaast stimuleren en ondersteunen we bewoners die willen bijdragen aan het verduurzamen van hun wijk. Dat doen we met ons ambassadeursprogramma, ook in samenwerking met Babette Porcelijn en de SHW.”

Ambassadeursprogramma
Hans vult aan: “In een tweedaagse training leren bewoners hoe ze hun duurzame idee omzetten tot een concreet, haalbaar initiatief. Vervolgens helpen wij ze met bijvoorbeeld communicatie of het organiseren van wijkbijeenkomsten. Deze aanpak, waarbij bewoners elkaar inspireren om te verduurzamen, past perfect in onze filosofie van ‘niet opleggen, maar stimuleren’. Als mensen zien dat iets leuk en succesvol is, dan doen ze veel eerder mee.”

Het ambassadeursprogramma sloeg aan: al vijf enthousiaste vrijwilligers hebben zich dezelfde avond nog opgegeven om met hulp van SHW en Wooninc. buurtinitiatieven op te zetten, zodat ze hun leefstijl samen met anderen op een fijne manier verbeteren.

Ook interesse in de training? Opgeven kan nog steeds door een mail te sturen aan duurzaamheid@wooninc.nl. De volgende training start in oktober en is helemaal gratis.