Eerste all electric woonwagenwoning geplaatst

De vraag naar woonwagenstandplaatsen en woon­wagenwoningen in Eindhoven is groot, dat blijkt uit een woonbehoefteonderzoek wat de gemeente Eindhoven liet uitvoeren onder de woonwa­gengemeenschap. De komende jaren is er behoef­te aan ongeveer 50 extra woonwagenstandplaatsen en -woningen. Om aan die behoefte te voldoen, zijn we gestart met de ontwikkeling van een all electric woonwagenwoning. De eerste woonwagenwoningen werden begin juli 2023 geplaatst.

De komende tien jaar worden door middel van inbreiding en uitbreiding van locaties zo’n 40 tot 50 nieuwe standplaatsen gerealiseerd in Eindhoven. Toekomstige bewoners mogen op deze standplaatsen een eigen woonvoorziening plaatsen of een woonwagenwoning huren van Wooninc. Naar verwachting kiest een groot deel van de toekomstige bewoners voor een woonwagenwoning.

Ontwikkeling nieuwe woonwagenwoning

Samen met een afvaardiging van woonwagenbewoners werkte Wooninc. aan het ontwerp van de nieuwe woonwagenwoning. Er is hierbij gekeken naar de behoeften van bewoners. Maar vooral ook naar een woning die comfortabel is, met zo laag mogelijke energiekosten. De woning is eventueel te stapelen of schakelen, zodat er de mogelijkheid bestaat om woningen te clusteren, om te wonen in familieverband.

De woningen zijn prefab en energiezuinig

De woonwagenwoningen worden geproduceerd in de fabriek en bestaan uit massief houten wanden, vloeren en daken, die zeer goed geïsoleerd zijn. Dit heeft onder meer als voordeel dat de bouwtijd op de locatie zelf wordt verkort tot enkele weken. Het gaat hierbij met name om de aansluitingen op water en elektra en de afwerking. De woningen zijn zeer energiezuinig. Ze zijn volledig gasloos, worden verwarmd met een warmtepomp en hebben energielabel A+++. De woningen zijn er in verschillende varianten, met oppervlaktes variërend van 63 tot 114 m2 en 1, 2 of 3 slaapkamers. Afhankelijk van de huishoudgrootte wordt er een woning met een of meerdere slaapkamers geplaatst.

 

Op de Alblasstraat plaatste Wooninc. deze week de eerste woonwagenwoningen

Op 20 juli krijgen de eerste bewoners de sleutel. Aansluitend worden er ook enkele woonwagenwoningen aan het Orgelplein geplaatst en opgeleverd. Naar verwachting wordt er eind van het jaar nog een aantal woningen geplaatst op andere locaties.