'Bouwen waar Nuenen om vraagt'

Nieuwbouwwijk Nuenen-West telt binnenkort 58 gloednieuwe sociale huurwoningen. Dat moeten er flink meer worden, als het aan de woonwethouder ligt. "We moeten plannen durven omturnen en bouwen waar Nuenen om vraagt."

Het was gistermiddag een mijlpaal in de almaar uitdijende nieuwbouwwijk van Nuenen. Aan de Bakertse Landweg is het hoogste punt bereikt in de bouw van het project met de naam Aan 't Zand. In juni zijn ze helemaal klaar, de 58 sociale huurwoningen in het hart van de nieuwe wijk.

Het is een mijlpaal, omdat dit het grootste sociale woningbouwproject in Nuenen-West tot nu is. Om dat te vieren zijn zo'n beetje alle betrokkenen aanwezig. De aannemer, de projectleider, woonwethouder Patrick Kok én de baas van toekomstig verhuurder Wooninc., ze zijn allemaal opgetrommeld.

Die laatste, Angela Pijnenburg, vertelt vlak voor het hijsen van de vlag dat haar woningcorporatie nog wel meer huizen wil gaan beheren in de wijk die uiteindelijk 1600 huizen gaat tellen. "Seniorenwoningen zouden we nog graag toevoegen, daar praten we ook al over."

Praten, dat doet wethouder Patrick Kok (W70) de afgelopen maanden ook veel met de bouwers van Nuenen-West. Die gesprekken gaan vooral over de vraag: hoe kunnen bestaande plannen in de wijk worden omgezet naar meer betaalbare huizen?

Het is niet zo dat Nuenen-West volgezet wordt met riante villa's, maar het merendeel bestaat toch wel uit forse eengezinswoningen. Daar was enkele jaren geleden veel vraag naar, maar inmiddels spitst de woningkrapte zich vooral toe op ouderen en starters.

Bouwfonds BPD, dat de regie over Nuenen-West voert, staat open voor dat soort gesprekken, merkt Kok. "Al is het lastig om bestaande bestemmingsplannen te wijzigen, die zijn erg strikt. Toch is met wat creativiteit wel wat mogelijk."

Eenpersoonswoningen

Zo hebben BPD en Wooninc. een plan in de maak voor dertig eenpersoonswoningen op een plek waar voorheen grotere huizen waren gepland. Tot enthousiasme van Kok. "We moeten plannen durven omturnen en bouwen waar Nuenen om vraagt. De woningmarkt is nu eenmaal veranderd."

Projectleider Mireille Knape van BPD vindt dat Nuenen-West al heel wat betaalbare woningen bevat. "Van de bijna 500 huizen die gebouwd zijn, valt 40 procent in sociale huur, sociale koop of middelduur. Maar in de derde fase willen we naar twee derde betaalbaar."

Die derde fase ligt ten noorden van de Europalaan. Daar komen vanaf 2026 zo'n 550 huizen, ongeveer 100 meer dan aanvankelijk gepland. Door de hoogte in te gaan, ontstaat meer ruimte voor kleinere, goedkopere huizen. Precies waar nu zoveel vraag naar is.