Bouw van Jonkvrouw in het verschiet

Met de realisatie van het complex waarvan de woningen vanaf eind volgend jaar worden opgeleverd, komt er wat beweging in de Geldropse woningmarkt die behoorlijk op slot zit. De omgevingsvergunning voor de eerste drie plandelen is inmiddels aangevraagd. Door allerlei omstandigheden is de bouw van het complex met ongeveer anderhalf jaar vertraagd.

Wooninc. is de ontwikkelaar van het complex en ook de verhuurder van 84 sociale huurappartementen in twee gebouwen van zes bouwlagen. Maar er komen ook gebouwen met vrije sector huur- en koopappartementen, appartementen met begeleid wonen voor cliënten van Lunet zorg en zorgwoningen van de Vitalis WoonZorg Groep. De Jonkvrouw ligt aan de Tournooiveld-kant van het spoor vlak bij het Geldropse station. Nu is het een groenstrook en een parkeerterrein.

Het Jonkvrouw-complex werd gisteravond besproken door de Geldrop-Mierlose politiek. De gemeenteraad stelt binnenkort het beeldkwaliteitsplan voor dit gebied vast. Daarin zijn de welstandseisen vastgelegd. Er wordt bijvoorbeeld bepaald dat er geen kunststof mag worden gebruikt, maar alleen natuurlijke materialen zoals baksteen (in lichte tinten) en hout. Verder staat er dat de gebouwen 'rechthoekig en robuust' worden, maar de aluminium kozijnen rank. In het metselwerk kan reliëf zitten en bomen die er al staan, worden zoveel mogelijk gespaard. En veel appartementen hebben grote ramen tot op de vloer.

De gebouwen komen in een parkachtige omgeving aan drie straten te liggen. De straatnamen worden Jonkvrouw, Jonkheer en Schildknaap. De gemeente vindt die namen goed passen in de omgeving waar veel straten al genoemd zijn naar edelen.


Blokkendozen

Over het plan was binnen de politiek veel enthousiasme met hier en daar een kanttekening. De reacties varieerden van: ,,Hoe mooi kun je het hebben. Een eyecatcher voor Geldrop" (CDA, coalitie) tot: ,,Het zijn maar kille blokkendozen" (VVD, oppositie).

Volgens wethouder Marc Jeucken (CDA, bouwen en wonen) is er veel belangstelling voor de appartementen. De bouw is in vier fases verdeeld. Voor de eerste drie (de zorgwoningen, woningen voor begeleid wonen en de sociale huurappartementen voor ouderen) loopt nu de vergunningaanvraag. De bouw start na de zomer. Het deel van het terrein waarop fase vier komt, wordt tijdens de bouw van de eerste drie fases gebruikt voor de opslag van bouwmaterialen. Het Tournooiveld wordt ingericht als 30 kilometerzone.

Eindhovens Dagblad

Terug naar overzicht