Brandveiligheid

Brandveiligheid begint met zorgvuldig omgaan met vuur en warmtebronnen. Maar ook het schoonhouden en regelmatig testen van uw rookmelder is belangrijk. Lees hier meer over een brandveilig huis.

Veel gevraagd over Brandveiligheid

Hoe onderhoud ik mijn rookmelders?

Algemeen

Maak uw rookmelders minstens 2 keer per jaar schoon

Rookmelders zijn gevoelig voor stof. Hierdoor kan een rookmelder afgaan terwijl er geen rook is. Maak daarom uw rookmelder(s) minstens 2 keer per jaar goed schoon. Dit doet u door de rookmelder af te stoffen of het stof met een stofzuiger weg te zuigen.

Test af en toe of uw rookmelders het nog goed doen?

Druk hiervoor op de testknop van de rookmelder. De testknop is een klein knopje op de zijkant of op de deksel van de rookmelder. Gaat het alarm af? Dan doet uw rookmelder het goed. Hoort u niets? Vervang de batterijen en herhaal de test. Doet de rookmelder het dan nog niet? Vervang dan de rookmelder.

Hoe maak ik mijn huis brandveilig?

Algemeen

Brand kan iedereen overkomen. Met vaak hele vervelende gevolgen. Op de website van de brandweer vindt u veel tips om uw huis brandveilig te maken. Bijvoorbeeld over hoe u veilig kunt stoken of kortsluiting voorkomt.

Ik heb geen rookmelders in mijn woning. Mag ik deze zelf plaatsen?

Algemeen

Ja, dat mag. U kunt deze zelf kopen bij de bouwmarkt.

Wat kan ik doen als mijn rookmelder piept?

Algemeen

Geeft de rookmelder om de zoveel seconden een korte pieptoon? Dan is de batterij bijna leeg. Vervang de batterij en druk op de testknop om te kijken of de rookmelder werkt.

Heeft u de batterij vervangen en blijft de rookmelder piepen? Maak dan de rookmelder schoon met de stofzuiger of een droge doek. Helpt dit niet? Vervang de rookmelder dan.

Woont u in een woongebouw met een beheerder? Dan kunt u uw beheerder om hulp vragen.