Zelf klussen of verbouwen

Om van uw huis uw thuis te maken, wilt u uw woning misschien aanpassen naar uw eigen wensen. Dit soort aanpassingen noemen we Zelf Aangebrachte Voorzieningen (ZAV). Kleine aanpassingen hoeft u vaak alleen maar te melden bij ons. Voor grotere aanpassingen heeft u vooraf onze toestemming nodig. Denk daarbij aan aanpassingen die niet of moeilijk terug te draaien zijn, zoals het slopen van een muur of het bouwen van een terrasoverkapping.

Veel gevraagd over Zelf klussen of verbouwen

Mag ik zelf een andere thermostaat plaatsen?

Algemeen

Dat mag. U kunt een andere thermostaat kopen en deze zelf plaatsen. Bewaar de oude thermostaat en plaats deze terug als u gaat verhuizen.

Ik heb zelf aanpassingen aan mijn woning gedaan. Ik heb dit niet aangevraagd. Wat kan ik doen?

Algemeen

Heeft u geen toestemming voor de aanpassingen? Dan moet u de aanpassingen misschien verwijderen als u verhuist. Bijvoorbeeld als de aanpassing niet veilig of van goede kwaliteit is. Dit bepaalt de opzichter bij de eindinspectie.

Mag ik zelf zonnepanelen op mijn woning plaatsen?

Algemeen

Dat mag bij sommige woningen. Neem hiervoor altijd contact met ons op.

Onderhouden jullie de aanpassingen die ik zelf in mijn woning gedaan heb?

Algemeen

Nee, daarvoor bent u zelf verantwoordelijk.

Voor welke verbouwingen heb ik een omgevingsvergunning nodig?

Algemeen

Voor ingewikkelde bouwkundige klussen heeft u vooraf toestemming van ons nodig. Bijvoorbeeld als u een serre of dakkapel wilt plaatsen. Informeer zelf of u toestemming nodig heeft van uw gemeente via het aanvragen van een omgevingsvergunning.

Kijk op de website voor de omgevingsvergunning. Is een omgevingsvergunning nodig? Stuur dan een kopie aan ons op. De kosten van de vergunning(en) zijn voor uw rekening. U mag pas starten met de klus nadat u de vergunning heeft ontvangen. Als u geen toestemming krijgt van de gemeente, geven wij ook geen toestemming voor de klus.

Ik heb toestemming gevraagd voor een verbouwing. Wanneer krijg ik een reactie?

Algemeen

Wij nemen, zodra we uw aanvraag ontvangen, binnen 2 werkdagen contact met u op. U krijgt altijd een bevestiging of afwijzing van uw aanvraag. Soms komt een medewerker eerst even kijken.

Wanneer moet ik een vakman inschakelen voor een klus?

Algemeen

Gaat het om bouwkundige verandering in of aan uw woning, zoals een aanbouw, het afbreken van een muur of het plaatsen van een dakkapel? Dan moet u die laten uitvoeren door een gediplomeerd vakman.

Dat geldt ook voor een wijziging aan de installaties in de woning, zoals de cv-, elektra- en gasinstallatie, waterleiding en riolering. Bij wijzigingen in de installaties van gas of elektra hebben wij een keuringsrapport nodig. Stuurt u dat aan ons op?

Welke klussen mag ik niet zelf doen?

Algemeen

Dat zijn klussen:

  • die in strijd zijn met de wet;
  • waardoor wij de woning niet meer opnieuw kunnen verhuren in de toekomst;
  • die tot een waardedaling van de woning leiden;
  • die het uiterlijk van de woning onherstelbaar veranderen;
  • die tot gevaarlijke situaties leiden;
  • die in strijd zijn met onze beleidsregels;
  • die niet volgens de bouwregelgeving worden uitgevoerd; 
  • waarbij ons normale onderhoud niet meer of niet goed kan worden uitgevoerd.

Denk bijvoorbeeld aan het plaatsen van een parketvloer, waardoor wij niet meer bij de kruipruimte kunnen, het afbreken van een steunmuur, of het plaatsen van een dakkapel die niet in het straatbeeld past.

Voor alle veranderingen, vraagt u ons eerst om toestemming. Neem hievoor contact met ons op. Wij denken graag mee en kunnen u ook bouwkundig advies geven.

Hoe bereid ik mijn muren en plafonds voor op texen / schilderwerk?

Algemeen

Wilt u de plafonds of muren texen of schilderen? Maak de plafonds en muren eerst stofvrij met een stofdoek. Neem ook plinten en kozijnen die grenzen aan de muur of het plafond goed af. Maak daarna de plafonds/muren schoon met een mild sopje. St. Marcs werkt hiervoor het beste. Dit is een biologisch afbreekbaar schoonmaakmiddel dat goed ontvet. 

Maakt u de muren of plafonds niet goed schoon, of poetst u ze met een bijtend schoonmaakmiddel? Dan pakt de verflaag minder goed. De verflaag of het stucwerk kan dan zelfs loslaten. U bent dan zelf verantwoordelijk voor het repareren van de schade. 

Ik wil graag zelf een nieuwe keuken, toilet of badkamer plaatsen. Mag dat?

Algemeen

.

Wooninc

Vraag ons eerst om toestemming. Neem hievoor contact met ons. Wij denken graag mee en kunnen u ook bouwkundig advies geven.

U vindt de volledige voorwaarden in artikel 19 van de Algemene huurvoorwaarden (pdf).

Heb ik toestemming nodig om zelf te klussen in mijn woning?

Algemeen

.

Wooninc

Wilt u een verandering in uw woning aanbrengen? Bijvoorbeeld een ander keukenblok plaatsen, een houten vloer leggen, een dakraam plaatsen of zonwering aanbrengen? Vraag ons dan eerst om toestemming. Neem hievoor contact met ons op. Wij denken graag mee en kunnen u ook bouwkundig advies geven.

U vindt de volledige voorwaarden in artikel 19 van de Algemene huurvoorwaarden (pdf).