Verwarming en ventilatie

Voor een fijn leefklimaat is het belangrijk om uw huis op de juiste temperatuur te houden met de juiste luchtvochtigheid. Hier leest u alles over verwarmen en ventileren.

Veel gevraagd over Verwarming en ventilatie

Hoe gebruik ik de standen van mijn mechanisch ventilatiesysteem?

Heeft uw systeem 2 standen? Dan gebruikt u standaard stand 1. Als u gaat koken, douchen, verven, was te drogen hangt of veel visite heeft, dan zet u het systeem op stand 2.

Heeft uw systeem 3 standen? Dan gebruikt u stand 1 als er overdag niemand thuis is, 's nachts of als u op vakantie gaat. Stand 2 is voor als u overdag thuis bent, maar niets bijzonders doet. Stand 3 is perfect als u gaat koken, douchen, verven, was te drogen hangt of veel visite heeft.

Laat na het douchen of koken de ventilatie nog ongeveer 20 minuten op de hoogste stand staan. Zo zorgt u dat bijna alle vocht en kookdampen verdwijnen.

Haal nooit de stekker van de ventilatiebox uit het stopcontact. Huizen met een centrale ventilatie zijn vaak zó goed geïsoleerd, dat er anders geen frisse lucht in huis komt. Uw huis kan dan gaan stinken en schimmelen.

Hoe maak ik mijn ventilatieroosters schoon?

Als de bediening stroef gaat, kan het zijn dat het rooster vies is. U kunt het rooster schoonmaken met een borstel of stofzuiger. Bij sommige roosters kunt u aan de binnenkant de kap eraf halen. De kap kunt u in een sopje met afwasmiddel schoonmaken.

Hoe vaak maken jullie de kanalen van het mechanisch ventilatiesysteem schoon?

Eens in de zoveel jaar komt er een onderhoudsbedrijf bij u langs om de installatie te onderhouden. U krijgt van tevoren bericht.

Wanneer vervangen jullie de filters van mijn mechanisch ventilatiesysteem met warmte-terugwin (WTW)?

U krijgt filters van ons, via de installateur die uw ventilatiesysteem onderhoudt. Deze filters vervangt u minimaal elk half jaar. Dit kunt u heel makkelijk zelf, de installateur legt u uit hoe dit moet.

Heeft u last van allergieën of woont u in een omgeving met veel luchtvervuiling? Dan is het slim om de filters vaker te vervangen, bijvoorbeeld elke 3 maanden. U kunt de filters ook af en toe schoonmaken met de stofzuiger.

Zijn uw filters op? U kunt zelf nieuwe bestellen bij de installateur. Weet u niet meer wie uw installateur is? Kijk dan op de kast van uw ventilatiesysteem, vaak zit hier een sticker op met een bedrijfsnaam en telefoonnummer. Neem anders contact met ons op.

Wat is een mechanisch ventilatiesysteem met warmte-terugwin (WTW)?

Een mechanisch ventilatiesystemen met warmte-terugwin (WTW) doet precies wat het zegt: het wint warmte terug. Het ventilatiesysteem zuigt lucht uit de woning. Die is in de koude maanden warmer dan de buitenlucht, omdat we de verwarming aan hebben staan.

De WTW haalt de warmte uit die lucht en gebruikt deze warmte om de koude lucht van buiten weer op te warmen. Zo heeft u frisse lucht, maar kost het een stuk minder energie om uw huis te verwarmen.

Wat is een mechanisch ventilatiesysteem?

Mechanische ventilatie voert vervuilde en vochtige lucht uit huis af. Dat gebeurt via de afzuigers in de badkamer, douche en keuken. De frisse lucht van buiten komt binnen via ventilatieroosters of een open raam.

Wat kan ik zelf doen om mijn mechanisch ventilatiesysteem schoon te maken?

De ventielen kunt u zelf met een vochtig doekje schoonmaken. Eventueel kunt u een beetje afwasmiddel gebruiken. Zijn de ventielen erg vies? Haal ze dan voorzichtig uit de wand of het plafond en leg ze in een sopje. Als u de ventielen eruit haalt, let er dan op dat u ze op de juiste plaats terugzet. Verwissel ze niet! Markeer ze bijvoorbeeld met plakkertjes.

Zitten er filters in uw ventielen? Vergeet dan niet de filters af en toe uit te wassen in een sopje met afwasmiddel. Bij een mechanisch ventilatiesysteem met warmte-terugwin is het goed om eenmaal per maand de filters schoon te maken met een stofzuiger en minimaal eens per half jaar het filter te vervangen.

Moet ik in de winter mijn woning ventileren?

Juist in de winter is ventileren belangrijk. Een gemiddeld huishouden produceert dagelijks ongeveer 10 liter vocht. Dit komt bijvoorbeeld door ademen, afwassen, koken, douchen, transpireren, planten water geven, wassen en drogen. Als u niet ventileert, blijft dat vocht in huis hangen. Dat kan zorgen voor schimmel en gezondheidsproblemen.

Door elke dag minimaal 15 minuten een raam open te zetten, komt er droge frisse lucht met zuurstof naar binnen. Dat is belangrijk voor uw gezondheid. Droge lucht verwarmen, kost minder energie. Ook daarom is ventileren slim.

Wat zijn de gevolgen van onvoldoende ventileren?

​Onvoldoende ventileren heeft grote en vervelende gevolgen. Sommige zijn zichtbaar: bobbelend behang, schimmel op muren en plafond, of schimmel in de badkamer. Een onzichtbaar gevolg van onvoldoende ventilatie is meer huisstofmijt. Veel mensen krijgen hier gezondheidsklachten van. Let er dus op dat u goed ventileert. Zo zorgt u voor een gezonder klimaat in huis.

Hebben jullie tips om goed te ventileren?

Goed ventileren betekent dat het vocht naar buiten kan. Gebruik daarvoor zoveel mogelijk de ventilatieroosters en ramen. Zorg dat vocht altijd naar buiten kan en verse lucht naar binnen.

Zet tijdens het douchen en koken de mechanische ventilatie op de hoogste stand, of zet de roosters open of een raam op een kier. Ventileer nog ongeveer 20 minuten na het koken en douchen.

Mag ik mijn mechanische ventilatie uitzetten?

Uw mechanische ventilatie is heel belangrijk voor een gezond leefklimaat. Zet hem daarom alleen maar uit als u een NL-Alert krijgt of als u zelf merkt dat er iets aan de hand is waardoor er slechte lucht binnen kan komen. Bijvoorbeeld een brand in de buurt of een ongeluk met gevaarlijke stoffen.

U zet de ventilatie helemaal uit door de stekker eruit te trekken. Vergeet niet om de ventilatie weer aan te zetten als het weer veilig is.

Hoe zet ik de mechanische ventilatie uit bij calamiteiten?

U zet de ventilatie helemaal uit door de stekker eruit te trekken. Vergeet niet om de ventilatie weer aan te zetten als het weer veilig is.

Hoe ontlucht ik mijn radiatoren?

Zet de thermostaat op 20 graden. Draai alle radiatoren helemaal open op de hoogste stand. Laat ze 10 minuten hoog aanstaan.

Sluit daarna alle radiatoren door de knop rechtsom te draaien. Begin nu met ontluchten. Draai met het ontluchtingssleuteltje het ontluchtingsventiel op de radiator open (linksom). Als het goed is, komt er nu lucht uit.

Komt er alleen water uit? Draai dan het ontluchtingsventiel weer dicht en draai de radiatorkraan weer 10 minuten open. Herhaal dit bij alle radiatoren.

Heeft u meerdere verdiepingen? Start met de radiatoren beneden en ga daarna naar boven.

Hoe vul ik mijn verwarmingsketel bij?

Doorloop de volgende stappen:

  • Zet uw thermostaat op 10 graden en wacht tot de cv-ketel afslaat. Sluit de slang aan op de waterkraan naast de ketel en leg het andere uiteinde in een emmer.
  • Laat de slang vollopen met water. Houd het uiteinde omhoog met uw duim erop, zodat de slang vol zit met water en er dus geen lucht meer in zit.
  • Sluit het uiteinde aan op het vulpunt bij de verwarmingsketel. Vaak is dit een goudkleurige draaiknop met een wit rubbertje, of een kraantje met een rode schuifknop.
  • Doe de waterkraan (en het vulpunt van de verwarmingsketel) open. Kijk op de display van de verwarmingsketel. Vul de verwarmingsketel bij tot 2.0 bar.
  • Sluit het vulpunt van de verwarmingsketel en doe de waterkraan dicht.
  • Draai de slang voorzichtig los van de vulkraan en leg hem weer in de emmer. 
  • Laat de slang leeglopen en haal hem los van de waterkraan.
  • Zet uw thermostaat weer op de normale temperatuur.

Tip: veel energieleveranciers hebben handige instructiefilmpjes op hun website staan.

Mijn verwarmingsketel werkt niet goed. Wat moet ik doen?

Controleer eerst of de waterdruk van uw verwarmingsketel goed is. De waterdruk van een cv-ketel moet tussen de 1,5 en 2,0 bar staan. Is de druk hoog genoeg? Schakel dan hulp in. Op uw ketel vindt u een sticker of kaart met de gegevens van een onderhoudsbedrijf. U kunt hen direct bellen.

Is de waterdruk lager dan 1,5 bar? Vul dan uw ketel bij. Hoort u een rammelend geluid uit uw radiatoren komen? Ontlucht dan het systeem. Als dat niet helpt, neem dan ook contact op met het onderhoudsbedrijf.

Let op: u betaalt zelf de reparatiekosten, als het probleem toch aan de waterdruk of lucht in de ventilatoren ligt.