Verwarming en ventilatie

Voor een fijn leefklimaat is het belangrijk om uw huis op de juiste temperatuur te houden met de juiste luchtvochtigheid. Hier leest u alles over verwarmen en ventileren.

Veel gevraagd over Verwarming en ventilatie

Wat is een mechanisch ventilatiesysteem?

Algemeen

Mechanische ventilatie voert vervuilde en vochtige lucht uit huis af. Dat gebeurt via de afzuigers in de badkamer, douche en keuken. De frisse lucht van buiten komt binnen via ventilatieroosters of een open raam.

Zet de mechanische ventilatie alleen uit bij calamiteiten
Uw mechanische ventilatie is heel belangrijk voor een gezond leefklimaat. Zet hem daarom alleen maar uit als u een NL-Alert krijgt of als u zelf merkt dat er iets aan de hand is waardoor er slechte lucht binnen kan komen. Bijvoorbeeld een brand in de buurt of een ongeluk met gevaarlijke stoffen.

U zet de ventilatie helemaal uit door de stekker eruit te trekken. Vergeet niet om de ventilatie weer aan te zetten als het weer veilig is.

Hoe werkt het?

  • Heeft uw systeem 2 standen? Dan gebruikt u standaard stand 1. Als u gaat koken, douchen, verven, was te drogen hangt of veel visite heeft, dan zet u het systeem op stand 2.
  • Heeft uw systeem 3 standen? Dan gebruikt u stand 1 als er overdag niemand thuis is, 's nachts of als u op vakantie gaat. Stand 2 is voor als u overdag thuis bent, maar niets bijzonders doet. Stand 3 is perfect als u gaat koken, douchen, verven, was te drogen hangt of veel visite heeft.

Laat na het douchen of koken de ventilatie nog ongeveer 20 minuten op de hoogste stand staan. Zo zorgt u dat bijna alle vocht en kookdampen verdwijnen.

Wat is een mechanisch ventilatiesysteem met warmte-terugwin (WTW)?

Algemeen

Een mechanisch ventilatiesystemen met warmte-terugwin (WTW) doet precies wat het zegt: het wint warmte terug. Het ventilatiesysteem zuigt lucht uit de woning. Die is in de koude maanden warmer dan de buitenlucht, omdat we de verwarming aan hebben staan.

De WTW haalt de warmte uit die lucht en gebruikt deze warmte om de koude lucht van buiten weer op te warmen. Zo heeft u frisse lucht, maar kost het een stuk minder energie om uw huis te verwarmen.

Hoe onderhoud ik het mechanische ventilatiesysteem?

Algemeen

Eens in de zoveel jaar komt er een onderhoudsbedrijf bij u langs om de installatie te onderhouden. U krijgt van tevoren bericht.

Wat kunt u zelf doen aan het onderhoud van uw mechanisch ventilatiesysteem?

Als de bediening stroef gaat, kan het zijn dat het rooster vies is. U kunt het rooster schoonmaken met een borstel of stofzuiger. Bij sommige roosters kunt u aan de binnenkant de kap eraf halen. De kap kunt u in een sopje met afwasmiddel schoonmaken.

De ventielen kunt u zelf met een vochtig doekje schoonmaken. Eventueel kunt u een beetje afwasmiddel gebruiken. Zijn de ventielen erg vies? Haal ze dan voorzichtig uit de wand of het plafond en leg ze in een sopje. Als u de ventielen eruit haalt, let er dan op dat u ze op de juiste plaats terugzet. Verwissel ze niet! Markeer ze bijvoorbeeld met plakkertjes.

Zitten er filters in uw ventielen? Vergeet dan niet de filters af en toe uit te wassen in een sopje met afwasmiddel. Bij een mechanisch ventilatiesysteem met warmte-terugwin is het goed om eenmaal per maand de filters schoon te maken met een stofzuiger en minimaal eens per half jaar het filter te vervangen.

Hoe kan ik mijn huis goed ventileren?

Algemeen

Goed ventileren betekent dat het vocht naar buiten kan. Gebruik daarvoor zoveel mogelijk de ventilatieroosters en ramen. Zorg dat vocht altijd naar buiten kan en verse lucht naar binnen. Zet iedere dag minstens 20 minuten uw ramen open.

Zet tijdens het douchen en koken de mechanische ventilatie op de hoogste stand, of zet de roosters open of een raam op een kier. Ventileer nog ongeveer 20 minuten na het koken en douchen.

Wat als ik onvoldoende ventileer?
Onvoldoende ventileren heeft grote en vervelende gevolgen. Sommige zijn zichtbaar: bobbelend behang, schimmel op muren en plafond, of schimmel in de badkamer. Een onzichtbaar gevolg van onvoldoende ventilatie is meer huisstofmijt. Veel mensen krijgen hier gezondheidsklachten van. Let er dus op dat u goed ventileert. Het hele jaar door. Zo zorgt u voor een gezonder klimaat in huis.

Hoe ontlucht ik mijn radiatoren?

Algemeen

Zet de thermostaat op 20 graden. Draai alle radiatoren helemaal open op de hoogste stand. Laat ze 10 minuten hoog aanstaan.

Sluit daarna alle radiatoren door de knop rechtsom te draaien. Begin nu met ontluchten. Draai met het ontluchtingssleuteltje het ontluchtingsventiel op de radiator open (linksom). Als het goed is, komt er nu lucht uit.

Komt er alleen water uit? Draai dan het ontluchtingsventiel weer dicht en draai de radiatorkraan weer 10 minuten open. Herhaal dit bij alle radiatoren.

Heeft u meerdere verdiepingen? Start met de radiatoren beneden en ga daarna naar boven.

Mijn verwarmingsketel werkt niet goed. Wat moet ik doen?

Algemeen

Controleer eerst of de waterdruk van uw verwarmingsketel goed is. De waterdruk van een cv-ketel moet tussen de 1,5 en 2,0 bar staan. Is de druk hoog genoeg? Schakel dan hulp in. Op uw ketel vindt u een sticker of kaart met de gegevens van een onderhoudsbedrijf. U kunt hen direct bellen.

Is de waterdruk lager dan 1,5 bar? Vul dan uw ketel bij. Hoort u een rammelend geluid uit uw radiatoren komen? Ontlucht dan het systeem. Doorloop daarvoor de volgende stappen:

  • Zet uw thermostaat op 10 graden en wacht tot de cv-ketel afslaat. Sluit de slang aan op de waterkraan naast de ketel en leg het andere uiteinde in een emmer.
  • Laat de slang vollopen met water. Houd het uiteinde omhoog met uw duim erop, zodat de slang vol zit met water en er dus geen lucht meer in zit.
  • Sluit het uiteinde aan op het vulpunt bij de verwarmingsketel. Vaak is dit een goudkleurige draaiknop met een wit rubbertje, of een kraantje met een rode schuifknop.
  • Doe de waterkraan (en het vulpunt van de verwarmingsketel) open. Kijk op de display van de verwarmingsketel. Vul de verwarmingsketel bij tot 2.0 bar.
  • Sluit het vulpunt van de verwarmingsketel en doe de waterkraan dicht.
  • Draai de slang voorzichtig los van de vulkraan en leg hem weer in de emmer. 
  • Laat de slang leeglopen en haal hem los van de waterkraan.
  • Zet uw thermostaat weer op de normale temperatuur.

Tip: veel energieleveranciers hebben handige instructiefilmpjes op hun website staan.

Als dat niet helpt, neem dan ook contact op met het onderhoudsbedrijf.

Let op: u betaalt zelf de reparatiekosten, als het probleem toch aan de waterdruk of lucht in de ventilatoren ligt.

Wat kan ik doen als ik geen warm water meer heb?

Algemeen

Gaat het om één kraan? Dan zit het probleem waarschijnlijk bij de kraan zelf.

Gaat het om meerdere kranen? Kijk dan of de waterdruk van uw verwarmingsketel voldoende is. Op de ketel zit een metertje waarop u dit kunt zien. De waterdruk moet tussen de 1,5 en 2 bar zijn.

Is de druk hoog genoeg? Neem dan contact met het onderhoudsbedrijf dat op uw cv-ketel staat.