Tuin en balkon

Wilt u een boom kappen, uw tuin bestraten of een erfafscheiding aanleggen? Wij vertellen u precies waar u rekening mee moet houden.

Veel gevraagd over Tuin en balkon

Ik betaal voor groenonderhoud, maar ik ben niet tevreden. Wat kan ik doen?

Heeft uw gebouw een huismeester? Geef de klacht dan aan hem of haar door. Neem in alle andere gevallen contact met ons op.

Ik kan mijn tuin niet meer zelf onderhouden. Wat kan ik doen?

Er zijn (vrijwilligers)organisaties die u kunnen helpen met het onderhouden van uw tuin. Neem hiervoor contact op met uw gemeente. Zij kunnen u doorverwijzen.

Kunt u geen vrijwilliger vinden? Dan vragen we u om een groenbedrijf of tuinhulp in te schakelen.

Kunnen jullie mijn tuin bestraten?

Nee, u bent verantwoordelijk voor uw tuin. Vraag uw familie, vriendenkring of buren om te helpen met de bestrating. U kunt ook contact opnemen met de gemeente. In veel gemeenten zijn vrijwilligers actief die het leuk vinden om mensen te helpen met hun tuin. U kunt ook een professionele stratenmaker inhuren.

Let wel op: u mag maximaal 80% van de tuin bestraten, anders kan uw tuin al het water niet aan bij hevige regenval. Een tuin vol tegels is ook veel heter in de zomer, omdat steen warmte vasthoudt. Houd daar rekening mee.

Mag ik mijn tuin gebruiken voor het opslaan van goederen of het stallen van motoren, caravans of boten?

Nee, uw tuin is niet bedoeld om goederen op de slaan of motorvoertuigen en fietsen te stallen.

Mijn buren onderhouden hun tuin niet. Bij wie kan ik dit melden?

Vindt u dat uw buren hun tuin niet goed onderhouden? Spreek uw buren hier dan eerst zelf op aan. Leg uit waarom u er last van heeft en kijk hoe u misschien uw buren kunt helpen. Komen uw buren niet in actie? Neem dan contact met ons op.

Wat doen jullie als ik mijn tuin slecht onderhoud?

Dan spreken wij u daar op aan. Wij stellen samen met u een termijn vast waarbinnen u de tuin in orde moet maken. Houdt u zich daar niet aan? Dan ruimen wij uw tuin op. De kosten zijn dan voor uw rekening.

Wat verwachten jullie van mij voor het onderhoud van mijn tuin?

U mag uw tuin naar eigen inzicht inrichten, maar wij stellen wel een paar eisen. Wij vinden het belangrijk dat uw tuin een verzorgde indruk maakt. Dus geen onkruid, hoog gras, overhangende takken of een kapotte schutting.

Het snoeien van bomen is uw verantwoordelijkheid. Bomen mogen niet te hoog worden of overlast of beschadigingen aan de woning veroorzaken.

Uw tuin is niet bedoeld voor de stalling van auto's, caravans of boten. En u mag niet parkeren in de voor- of achtertuin. Ook mag de tuin niet vol staan met goederen en vuilniszakken.

Tot slot mag u uw tuin maximaal voor 80% bestraten, anders kan het regenwater bij hevige regenval niet weg. Hoe groener uw tuin, hoe beter de natuurlijke waterafvoer. Ook is een groene tuin soms wel 7 graden koeler in de zomer.

Ik wil een boom in mijn tuin kappen. Deze veroorzaakt schade aan mijn woning. Wat kan ik doen?

Neem contact met ons op.Wij komen langs en kijken samen met u wat er moet gebeuren. Soms betaalt u zelf voor het kappen van de boom in uw tuin. Bijvoorbeeld als u de boom zelf geplant heeft, of als u de boom niet voldoende gesnoeid heeft. Het bijhouden van uw tuin, en de bomen die daarin staan, is namelijk uw verantwoordelijkheid.

Ik wil een boom in mijn tuin kappen. Hoe werkt dat?

Kijk op de website van uw gemeente of u een kapvergunning nodig heeft. Zo ja? Dan kunt u deze bij de gemeente aanvragen. Veroorzaakt de boom schade aan de woning? Bel ons dan eerst. Wij komen dan kijken of het nodig is om de boom te laten kappen.

Mag ik een schutting verwijderen of een andere schutting neerzetten?

Het ligt er aan waar de erfafscheiding staat. Staat de afscheiding op de erfgrens? Dan moet u eerst met uw buren overleggen. Neem ook altijd contact met ons. Dan kijken wij welke regels en afspraken er gelden.

Wie onderhoudt de gemeenschappelijke tuin van mijn woongebouw?

Dat doen wij. Bent u niet tevreden of heeft u een vraag? Neem dan contact met ons op!

Wie is verantwoordelijk voor het onderhoud van het groen rondom mijn woongebouw?

Wij onderhouden het groen in de gemeenschappelijke tuinen van onze woongebouwen. De gemeente onderhoudt het groen buiten het gebouw of de tuin. Denk aan een groenstrook naast de weg of bosjes voor het woongebouw.

Wie is verantwoordelijk voor het onderhoud van mijn tuin?

U bent zelf verantwoordelijk voor het onderhoud van de voor-, zij- en achtertuin van uw woning. Wij onderhouden deze niet.  Hetzelfde geldt voor schuttingen, poorten en andere erfscheidingen.

Wie onderhoudt achterpaden?

U bent verantwoordelijk voor uw stukje van het achterpad. Wij vragen u om dit netjes en onkruidvrij te houden.