Huisregels en huurvoorwaarden

Als u een huurcontract tekent, dan tekent u ook onze algemene voorwaarden woonruimte. Hierin staan allerlei afspraken over wat u wel en niet mag in uw woning. Sommige woongebouwen hebben naast de algemene voorwaarden ook nog een huishoudelijk reglement. Dit wordt vaak opgesteld door de Vereniging van Eigenaars.

Veel gevraagd over Huisregels en huurvoorwaarden

Wat kan ik doen bij schade aan mijn inboedel?

Algemeen

U kunt hiervoor terecht bij uw eigen verzekeringsmaatschappij, ook als de schade komt door bijvoorbeeld een lekkende regenpijp of een ander probleem met het gebouw.

Zorg ervoor dat u goed verzekerd bent. Het is belangrijk dat het huurdersbelang onderdeel is van uw verzekering.

Mag ik huisdieren houden?

Algemeen

Ja, dat mag. Zorg er wel voor dat de huisdieren uw buren geen overlast bezorgen.

Let op: u mag geen bedrijf aan huis hebben met dieren, zoals een fokkerij.

Wanneer krijg ik een huishoudelijk reglement?

Algemeen

Woont u in een woongebouw met huurders en kopers? En is er door de eigenaren een huishoudelijk reglement opgesteld? Dan krijgt u bij de ondertekening van het huurcontract een exemplaar.

Ik ben langere tijd niet in mijn woning. Wat moet ik doen?

Algemeen

Geef van tevoren aan ons door als u meer dan 2 maanden niet in uw woning bent. Gaat u bijvoorbeeld voor langere tijd op reis en kunt u ook niet naar de woning komen? Dan vragen we u om een contactpersoon aan ons door te geven. Zo kunnen we iemand bellen voor het geval er iets is met uw woning. Bijvoorbeeld bij brand of een lekkage.

Mag ik een bedrijf starten in mijn woning?

Algemeen

Dat ligt eraan wat voor bedrijf u wilt starten. Wilt u bijvoorbeeld als zelfstandig tekstschrijver aan de slag, dan is dat vaak geen enkel probleem. Het wordt een ander verhaal als u regelmatig klanten aan huis ontvangt, goederen in de woning wilt opslaan of de faciliteiten van de woning gebruikt voor uw bedrijf (bijvoorbeeld een kookstudio aan huis).

Het bestemmingsplan van de gemeente bepaalt wat u wel en niet in uw woning mag doen. U vraagt daarom altijd eerst toestemming aan de gemeente. Daarna vraagt u toestemming aan ons, om er zeker van te zijn dat uw bedrijf niet in strijd is met onze voorwaarden.

Mag ik mijn huurwoning als tweede woning gebruiken en mezelf op een ander adres inschrijven?

Algemeen

Nee, dit mag niet. Uw huurwoning moet uw zogeheten hoofdverblijf zijn. Wij controleren in de Basisregistratie Personen of u in uw huurwoning staat ingeschreven.

Mag ik een garage gebruiken als bedrijfsruimte?

Algemeen

Nee, dat mag niet. Wilt u een bedrijfsruimte huren? Neem dan contact met ons op.

Waar vind ik de algemene voorwaarden die bij mijn huurcontract horen?

Algemeen

.

Wooninc

Iedere huurder krijgt bij de huurovereenkomst een map met alle bewonersinformatie. In deze map zitten ook de Algemene huurvoorwaarden (pdf). Deze zijn hetzelfde voor al onze huurders. Hierin staan uw en onze rechten en plichten als huurder.

Woont u in een woongebouw? Dan heeft u vaak ook een huishoudelijk reglement gekregen toen u uw huurcontract ondertekende. De regels in het huishoudelijk reglement gaan voor op de regels in de algemene huurvoorwaarden. Bent u uw huishoudelijk reglement kwijt? Neem dan contact met ons op en vraag een nieuw exemplaar aan.

Wat is leidend: het huishoudelijk reglement of de algemene huurvoorwaarden?

Algemeen

.

Wooninc

De afspraken en regels in het huishoudelijk reglement gaan voor op de regels van onze Algemene huurvoorwaarden (pdf).