Ongedierte

Muizen, mieren, zilvervisjes, wespen, ratten en zelfs kakkerlakken: allemaal beestjes die u liever niet in huis heeft. Als huurder bent u verantwoordelijk voor de bestrijding van ongedierte. Bij bouwmarkten en tuincentra zijn producten te koop om u hierbij te helpen. U kunt ook professionele hulp inschakelen. De kosten hiervan zijn voor uw rekening. Soms helpt de gemeente, bijvoorbeeld als u ratten in de tuin heeft. Kijk op de website van uw gemeente voor meer informatie.

Veel gevraagd over Ongedierte

Ik heb last van ongedierte, wat moet ik doen?

Als u last heeft van ongedierte moet u de bestrijding zelf regelen. Wij komen hiervoor niet langs. Ongedierte komt vaak af op etensresten. Houd uw woning schoon en laat geen eten of vieze vaat rondslingeren. Sluit verpakkingen van voedsel goed af of bewaar aangebroken verpakkingen in afsluitbare bussen of voorraadblikken.

Bij tuincentra en bouwmarkten koopt u spullen om ongedierte te bestrijden. Blijft u last houden van ongedierte? Neem dan contact op met een gespecialiseerde ongediertebestrijder. De kosten zijn voor uzelf.

Hoe voorkom ik slakken in mijn woning?

Probeer te bedenken waar de slakken vandaan komen. Dicht alle gaten en kieren in de woning met kit. Slakken komen op vocht af, ventileer ruimtes om ze minder vochtig te maken. Tuincentra en bouwmarkten verkopen bestrijdingsmiddelen.

Ik heb last van broedende vogels. Wat kan ik doen?

Broedende vogels zijn beschermd tijdens het broedseizoen. U mag ze niet storen en ook het nestje niet weghalen. Dat is zelfs strafbaar! De meeste jonkies vliegen binnen 4 weken uit. U kunt de plek dan minder aantrekkelijk maken voor het volgende broedseizoen. Sommige vogels zijn het hele jaar beschermd, omdat het extra kwetsbare soorten zijn.

Als een nestje echt voor gevaar of grote overlast zorgt, kunt u bij de provincie Noord-Brabant toestemming vragen om het nest te laten verwijderen of verplaatsen.

Wat kan ik doen aan de grasvliegjes in mijn woning?

In het najaar zijn grasvliegjes een bekend verschijnsel, met name bij flats. De enige oplossing is opzuigen met een stofzuiger. De vliegjes leven niet langer dan een week en gaan daarna dood.

Wat kan ik doen aan de kakkerlakken in mijn woning?

Kakkerlakken planten zich snel voort, hierdoor kan er een plaag ontstaan die mogelijk gevolgen heeft voor de volksgezondheid. Kakkerlakken hebben maar heel weinig nodig om te overleven. Vaak is uw woning heel goed schoonmaken en schoonhouden niet genoeg. Wij adviseren u om professionele ongediertebestrijding in te schakelen. Neem ook altijd contact met ons op, zodat wij uw buren kunnen waarschuwen.

Wat kan ik doen aan de muizen in mijn woning?

Veel mensen hebben last van muizen in hun woning. Muizen kunnen schade veroorzaken aan uw woning en voedselvoorraad. Ook kunnen ze ziektes veroorzaken. Reden genoeg om ervoor te zorgen dat uw woning weer muisvrij wordt. Het bestrijden van muizen is uw eigen verantwoordelijkheid. Muizen komen vaak af op etensresten. Let erop dat u uw woning schoonhoudt. Sluit verpakkingen van voedsel goed af of bewaar aangebroken verpakkingen in afsluitbare bussen of voorraadblikken. Om muizen te bestrijden, kunt u muizenvallen of gif aanschaffen.

Blijft u last houden van muizen? Neem dan contact op met een gespecialiseerde ongediertebestrijder. De kosten hiervan zijn voor u.

Wat kan ik doen aan het ongedierte in de algemene ruimte van mijn woongebouw?

Neem contact met ons op. Wij kijken dan of en hoe we het probleem kunnen verhelpen.

Vaak komt ongedierte af op vuilnis. Zorg dus dat u uw vuilnis altijd meteen weggooit en spreek medebewoners erop aan als zij dit niet doen.

Wat kan ik doen aan het wespennest in mijn huis of tuin?

Het verwijderen van het wespennest moet u zelf regelen. U kunt daarvoor middelen kopen bij een tuincentrum of bouwmarkt. Zit het nest op een plek waar u niet bij kunt? Schakel dan professionele hulp in.

Wat kan ik doen aan ratten in mijn woning?

Ratten brengen ziektes over en veroorzaken veel schade. Het is dus van belang om ze direct te bestrijden. Dit moet u zelf regelen. Wij adviseren u om hiervoor een professionele ongediertebestrijder in te schakelen.

Meld uw rattenplaag altijd bij de gemeente, ook als u alleen binnen ratten heeft. De meeste gemeenten sturen dan een medewerker van het Kennis- en Adviescentrum Dierplagen (KAD) bij u langs om professioneel preventie- en bestrijdingsadvies te geven.

Heeft u last van ratten in de tuin of in de straat? Dan helpt de gemeente vaak met de bestrijding.

Wat kan ik doen aan vlooien in mijn woning?

U kunt de vlooien bestrijden met middelen die u koopt bij tuincentra of de bouwmarkt. De bestrijding moet u zelf regelen.

Woont u korter dan 6 weken in uw woning? Dan kunt u contact met ons opnemen, wij zorgen dan voor de bestrijding.

Wat kan ik doen aan zilvervisjes in mijn woning?

Zilvervisjes komen vaak voor in vochtige woningen. Dat zien we vaak bij huizen die goed geïsoleerd zijn, maar onvoldoende gelucht worden. Goed ventileren is daarom extra belangrijk. Ook komen zilvervisjes af op stapels kranten en tijdschriften.

De bestrijding van zilvervisjes regelt u zelf. U kunt ze bestrijden door lokaas te gebruiken. Er zijn verschillende middelen bij tuincentra en bouwmarkten te koop.