Ongedierte

Muizen, mieren, zilvervisjes, wespen, ratten en zelfs kakkerlakken: allemaal beestjes die u liever niet in huis heeft. Als huurder bent u verantwoordelijk voor de bestrijding van ongedierte. Bij bouwmarkten en tuincentra zijn producten te koop om u hierbij te helpen. U kunt ook professionele hulp inschakelen. De kosten hiervan zijn voor uw rekening. Soms helpt de gemeente, bijvoorbeeld als u ratten in de tuin heeft. Kijk op de website van uw gemeente voor meer informatie.

Veel gevraagd over Ongedierte

Ik heb last van ongedierte, wat moet ik doen?

Algemeen

Als u last heeft van ongedierte moet u de bestrijding zelf regelen. Wij komen hiervoor niet langs. Ongedierte komt vaak af op etensresten of vocht. Houd uw woning schoon en laat geen eten of vieze vaat rondslingeren. Sluit verpakkingen van voedsel goed af of bewaar aangebroken verpakkingen in afsluitbare bussen of voorraadblikken. En ventileer uw woning goed.

Bij tuincentra en bouwmarkten koopt u spullen om ongedierte te bestrijden. Blijft u last houden van ongedierte? Neem dan contact op met een gespecialiseerde ongediertebestrijder. De kosten zijn voor uzelf.

Ik heb last van broedende vogels. Wat kan ik doen?

Algemeen

Broedende vogels zijn beschermd tijdens het broedseizoen. U mag ze niet storen en ook het nestje niet weghalen. Dat is zelfs strafbaar! De meeste jonkies vliegen binnen 4 weken uit. U kunt de plek dan minder aantrekkelijk maken voor het volgende broedseizoen. Sommige vogels zijn het hele jaar beschermd, omdat het extra kwetsbare soorten zijn.

Als een nestje echt voor gevaar of grote overlast zorgt, kunt u bij de provincie Noord-Brabant toestemming vragen om het nest te laten verwijderen of verplaatsen.

Wat kan ik doen aan het ongedierte in de algemene ruimte van mijn woongebouw?

Algemeen

Neem contact met ons op. Wij kijken dan of en hoe we het probleem kunnen verhelpen.

Vaak komt ongedierte af op vuilnis. Zorg dus dat u uw vuilnis altijd meteen weggooit en spreek medebewoners erop aan als zij dit niet doen.

Wat kan ik doen aan ratten in mijn woning?

Algemeen

Ratten brengen ziektes over en veroorzaken veel schade. Het is dus van belang om ze direct te bestrijden. Dit moet u zelf regelen. Wij adviseren u om hiervoor een professionele ongediertebestrijder in te schakelen.

Meld uw rattenplaag altijd bij de gemeente, ook als u alleen binnen ratten heeft. De meeste gemeenten sturen dan een medewerker van het Kennis- en Adviescentrum Dierplagen (KAD) bij u langs om professioneel preventie- en bestrijdingsadvies te geven.

Heeft u last van ratten in de tuin of in de straat? Dan helpt de gemeente vaak met de bestrijding.