Flexwonen: iets voor u?

Wat is flexwonen precies? Wanneer komt u in aanmerking voor een flexwoning? En past deze vorm van wonen wel bij u? Op deze pagina leest u er meer over.

Wat is flexwonen?
Flexwonen is een snelle, tijdelijke en – natuurlijk – flexibele vorm van wonen voor verschillende doelgroepen. Denk aan het wonen in een voormalig seniorencomplex of juist in een vakantiehuisje. Of tijdelijk verhuizen naar een leegstaand kantoorpand dat wordt omgetoverd tot woonruimte. Ideaal. Want al die leegstaande ruimtes krijgen zo een nieuwe (tijdelijke) bestemming.

Voor wie?
Flexwonen is bij uitstek geschikt voor mensen die op zoek zijn naar een snelle (en betaalbare) oplossing voor een urgente woonsituatie. Denk bijvoorbeeld aan een scheiding. Of een arbeidsmigrant die hier voor een uitzendbureau gaat werken. Een persoon die door een oorlogssituatie in Nederland asiel heeft gekregen. Een student die in een andere stad gaat studeren. Of iemand die te maken heeft met maatschappelijke opvang maar nu weer op eigen benen verder kan.

Kortom, flexwonen is voor mensen waarvan het leven zich op verschillende plekken afspeelt, al dan niet door eigen keuzes. Dus bent u (met spoed) op zoek naar een woning, maar komt u niet in aanmerking voor urgentie? Dan is flexwonen misschien iets voor u.

Iets voor u?
Flexwonen moet bij u passen. Het kan zomaar zijn dat u in een woongebouw terecht komt waar veel verschillende nationaliteiten onder één dak wonen. Maar denk ook aan leeftijdsverschillen. Het zal niet de eerste keer zijn dat een oudere bewoner een student als buurman of -vrouw krijgt.

Dat betekent dat er daarom een flexibele en tolerante houding van u verwacht wordt. U zult namelijk rekening moeten houden met elkaars leefgewoonten. Lukt dat? Dan is de kans groot dat u in een fijne en gemoedelijke woonomgeving woont. Openstaan voor contact met uw buren is ook een belangrijke. Een beetje op elkaar letten. Wie weet: misschien sluit u wel vriendschappen voor het leven.

Kom ik in aanmerking voor flexwonen?
U kunt flexwonen als u voldoet aan de volgende voorwaarden:

  • U bent met spoed op zoek naar een tijdelijke huurwoning.
  • U staat niet op de Sancties & Kansenlijst.
  • U heeft een bruto jaarinkomen van maximaal 40.765 euro (eenpersoonshuishouden, prijspeil 2022) of 45.014 euro (meerpersoonshuishouden, prijspeil 2022).
  • Uw huishouden bestaat uit 1 of 2 personen, zónder kinderen.

Goed om te weten: flexwonen is iets anders dan huren met een zogenaamde ‘urgentieverklaring’. Lees meer over voorrang en urgentie.

Na een kennismakingsgesprek bepaalt een medewerker of u bij het woongebouw past. Wordt u alsnog afgewezen? Dan krijgt u altijd een duidelijke reden.

Tijdelijk contract
Gaat u flexwonen? Dan krijgt u een tijdelijk huurcontract van maximaal 2 jaar.

Waar kan ik flexwonen?
Wooninc. heeft verschillende woongebouwen die we volledig verhuren volgens het flexwonen-concept, waaronder Genderhof (Gestel, Eindhoven) en Josephinehof (Zesgehuchten, Geldrop).

Ik wil flexwonen!
Denkt u dat flexwonen bij u past? Stuur dan een mail naar flexwonen@wooninc.nl. Vermeld hierin uw naam, adres, telefoonnummer en de reden van verhuizing. Wij nemen dan contact met u op.